Del 4: alla val och beslut

Färg – 2 nyanser ljusare

Ett tips vi fick gällande färgvalet var att välja 2 nyanser ljusare än vad vi ville ha och när man målar upp det på stor yta så blir det den färg man har tänkt sig. Vi hade jättesvårt att bestämma färg, särskilt i sovrummet. Vi hade bestämt vilken nyans vi ville ha på provexemplaren och det var verkligen svårt att ta två nyanser ljusare av den färgen vi såg. Men vi gjorde det och resultatet uppmålat sedan blev precis den färg vi ville ha 🙂

Sovrum med walk-in closet
En ordentlig garderob gör det så mycket lättare att hålla ordning på kläderna
Sovrum med mörkläggande gardiner

El, teknik och VA samlat centralt

I mitten av huset har vi samlat all teknik, el och VA. Allt göms undan i en skjutdörrsgarderob där det också finns gott om plats till förvaring. 

Hela huset styrs från denna plats inklusive ljudanläggning till högtalare som finns utplacerade i taket i centrala delar i huset och på terrassen utanför. 

Enkelt att komma åt all teknik och el i huset samtidigt som det finns plats för förvaring
Bakom skjutdörrsgarderoben nås all teknik, el och VA

Målade väggar istället för tapet

Vi var först helt inne på att vi skulle ha tapeter uppsatta i rummen men det är väldigt svårt att välja tapet innan man sett huset. Så vi beslöt oss för att få väggarna målade istället. Om vi senare vill ha tapeter är det mycket lättare att sätta upp på målade väggar. 

Målningsarbete pågår

Många eluttag

Något vi diskuterade tidigt och som jag är glad över idag är att vi har många eluttag utplacerade överallt i huset. Vi försökte tänka på hur vi lever, hur vi ska möblera och på vad man behöver under årets alla högtider. Julstjärnorna kan placeras snyggt utan att ha tråkiga sladdar som hänger på sidan. Även utomhus har vi satt upp ett gäng kontakter.

Kontakt ovanför fönstret så julstjärnan kan placeras snyggt utan tråkiga sladdar på sidan

Drömmen om en köksö

Jag har alltid haft en dröm om en köksö och nu när vi byggde huset kunde den drömmen förverkligas. Vi tycker mycket om att laga mat och den här ytan blir verkligen en social umgängesplats där familj och vänner samlas när maten förbereds.

Bra med arbetsytor på köksön
Praktiskt med utslagsvask vid spisen

Val av material i köket

Det blir dyrt när man ska bygga hus och göra alla val där allt man vill ändra kostar mer. Vi valde därför att göra en del kompromisser som vi tänkte skulle bli enklare att ändra i framtiden. En sådan kompromiss var att välja träbänkar istället för sten som vi egentligen ville ha. Träbänkar är också jättefint även om vi kanske en dag väljer att byta ut dem mot sten. 

Ugn och mikro i arbetshöjd
Ordentligt med skåp och lådor

Takhöjd och minitrappa

För att få en känsla av rymd valde vi att ha lite extra högt i tak, det är genomgående 2,70 m i takhöjd med undantag från vardagsrummet där det är upp till 4 m i nocken. När man har så hög takhöjd tyckte vi det var snyggt att ha extra höga golvlister och vi valde också bort taklister då vi tyckte att det såg mer stilrent ut utan.

Den höga taknöjden ger en känsla av rymd
Minitrappa med två trappsteg ger en mer levande känsla i huset

Öppen spis

En riktigt mysfaktor mitt i vardagsrummet är den öppna spisen med fin granitbänk i svart som blir som en dekorativ möbel. Vi placerade spisen så att man ska kunna njuta av den både från vardagsrummet och matbordet.

Mysigt med öppen spis på kalla höst- och vinterkvällar

Val av kommod 

Vi valde serien flow från Vedum för kommoderna i badrummet. Väldigt nöjda med det valet då den ger en harmonisk känsla i badrummet.

Kommod med rundade kanter
Lyxigt med två tvättställ i kommoden

Val av kakel och klinkers

Vi valde länge mellan olika kakel och klinkers men till slut föll valet på ljusa sandstensfärgade toner på både golvet och väggarna.

Fint kakel i ljus färg med varm ton. Dörren till bastun skymtas också.
På golvet valde vi klinkerplattor som skiftar i färg lite för att få en mer levande känsla i badrummet

Hallen med Ölandssandsten som klinker

I hallen valde vi Ölandssandsten med tillhörande list stenlist. Det är ett väldigt tåligt material och ser ett antal år senare ut som nytt.

Hallen med ölandssandsten.

Stor tvättstuga

Jag har aldrig haft en stor tvättstuga och alltid velat ha en större där det finns stort utrymme för att hantera tvätten. Nu valde vi att bygga en stor tvättstuga på ca 10 kvm med gott om utrymme och mycket förvaring och bänkar. Känns så skönt att äntligen ha gott om plats för att tvätta och vika tvätt!

Tvättstuga med stor bänk och bra med skåp
Bra med belysning vid bänken

2 thoughts on “Del 4: alla val och beslut

 1. Hej Eric,

  Det var en stor fråga som krävs lite tid att förklara.

  Kort kan man säga att vi mitt i huset har skapat en mediacentral och där kommer fiber in. Allt nätverk utgår till hela huset därifrån. Det är allt från ljud till högtalare utplacerat i huset (både inne och ute), ljussystem, IP TV, etc.

  För att förklara allt mer ingående föreslår jag att du skickat ditt telnr till magdalena.anerud@gmail.com så kan min man Claes ringa upp dig och berätta.

  Hälsningar, Magdalena

 2. Profilbild Eric Ericsson

  Hej, kan du mer i detalj beskriva hur ni byggt tekniken, el, ljud, bild, data etc. i huset. Ritningar på kabeldraging, vilka komponenter ni har i teknikskåpet, och slutligen vad kostade det. Jag tror många funderar över detta. Däribland jag som är i planeringsfasen för ett nytt hus.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.