Del 1: om platsen

Täby Kyrkby

Vi flyttade till Täby Kyrkby precis innan Mikaela föddes sommaren 2006 efter att ha letat hus i området ett tag. Mycket av det vi sökte fanns här som nära till naturen, vatten, kommunikationer, restauranger, litet centrum med bageri, mataffär, apotek, blomsteraffär, m.m. Dessutom var miljön pittoresk och ingav en småstadskänsla mitt i Stockholmsområdet.

Vallentunasjön

Precis i närheten ligger Vallentunasjön som är 5 meter djup, har en yta på 5,78 kvadratkilometer. Nu ligger en 1,2 kilometer lång väg klar vid strandkanten av sjön i Täby Kyrkby-delen.

Vintertid är det populärt att ta promenader vid sjön eller åka långfärdsskridskor. Sommartid erbjuder området fina naturstråk att vandra i.

Vallentunasjön som ligger naturskönt i Täby kommun och Vallentuna kommun.

Nygårds Värdshus

I den vackra landsbygden i Täby Kyrkby finns en liten 1800-tals stugan som heter Skänkstugan och bredvid ligger det herrgårdsliknande Nygårds Värdshus. Maten är mycket fantastiskt och bemötande personligt och proffsigt. Numera har vi 10 minuters gångväg till detta mysiga ställe!.

Täby Kyrka

Med anor från 1200-talet ligger denna vackra kyrka placerad mitt i Täby Kyrkby. Tillbyggnader skedde under 1300- och 1400-talet. Under 1480-talet pryddes kyrkan invändigt med kalkmålningar av den berömde mästaren Albertus Pictor och hans medarbetare.

Den mest kända av hans målningar är den där en riddare spelar schack med Döden, ett motiv som senare Ingmar Bergman använde i sin film Det sjunde inseglet.

Centrum och affärer

I centrum och i närheten av centrum finns flera affärer och matställen som t ex ett bageri, en blomsteraffär, en ICA supermarket, gym, ett apotek, hårfrisör, klädbutiker, sushi-ställe, pizzeria, m.m.

Charmiga miljöer

Runtom i hela Kyrkbyn ligger gamla vackra byggnader och fina små landsvägar med naturstensmurar.

Fina bänkar precis intill klockstapeln

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.