Lina med familj hittar en lugn plats för bygge av drömhuset


En lugn plats för bygge av drömhuset

Sedan vi blivit fler i familjen kände vi att stadslivet inte längre passade oss. Vi beslutade oss för att lämna stan och i stället satsa på att bygga vårt drömhus i en lugnare miljö en bit utanför Stockholm. Den perfekta tomten hittade vi i Huddinge, en förort till Stockholm, längst in på en mindre gata alldeles nära en sjö. Vi kände att vi nu skulle börja en helt ny fas i livet – en resa mot vårt drömboende!

Så här såg tomten ut när vi köpte den
Jag (Lina) och min dotter besöker tomten

Val av husleverantör

Vi bestämde direkt att ta totalentreprenad då ingen av oss är händiga fixare. Vi bokade in möten med husleverantörerna Rörvikshus, Myresjöhus, Trivselhus, Götenehus och Intressanta hus. Vi lyckades boka in alla fem möten med husleverantörerna samma dag! Efter en intressant, spännande och givande dag var vi helt slut. Vi lärde oss att de flesta kan leverera snarlika resultat, men kostnaden kan skilja sig åt.

Tomten kom med vissa förutsättningar bestämda av kommunens detaljplan. Det var något som vi inte hade tänkt på innan, men det påverkar vilken hustyp och vilket typ av hus vi kunde bygga. Vi behövde förhålla oss till en byggarea om max 150 kvm och en bygghöjd på max 5 m.

Våra bästa tips inför mötet med husleverantörer:

 1. Ha tomten klar
 2. Vet typ av planlösning du helst vill ha men samtidigt var öppen för nytt
 3. Var påläst om förutsättningarna för tomten enligt kommunens detaljplan
 4. Var prismedveten – allt kan dra iväg i pris, från markarbeten till alla tillval som ska göras

Val av hustyp

Vi hade en idé om vilket typ av hus vi ville bygga som var en blandning mellan New England och en mer lantlig stil. Men vi var inte helt övertygade och kände att vi behövde mer inspiration. Vi besökte därför Intressanta hus (Västeråsbaserade) som hade visningsdag på två av deras hus, Villa Holmberg och Villa Carlsson.

Det var verkligen en ögonöppnare! Husen var som klassiska lador ombyggda till lyxiga villor och innehöll en hel del smarta lösningar på ett helt unikt sätt. Rent, stiligt och fräscht, inga fönsterfoder, minimalt med lister, inbyggt tvättnedkast, osv. Det blev en riktig funderare kring hur vi ska tänka framåt.

Vi visste att den ultimata planlösningen fanns där ute någonstans, men var? Men så en fredagseftermiddag plingade det till i mejlkorgen och det var från Rörvikshus – de hade skickat sitt förslag! Vid en första anblick såg det hoppfullt ut.

Vi började gå igenom förslaget och skissade på ändringar vi ville göra. Efter några vändor fram och tillbaka så fick vi slutligen ett förslag som kändes helt rätt för oss. Vårt val blev Rörvikshus och det var så skönt när det beslutet var klart! Såklart hade vi jämfört alla de olika offerterna vi fått in och inte minst pris men Rörvikshus kändes mest rätt för oss.

Skisser på hus och planlösning
Vår slutliga planlösning, nedervåningen
Övervåningen

Bygglovsansökan

Från att vi skickade in vår bygglovsansökan till att vi fick godkänt bygglov tog det totalt 15 veckor. Det är längre än de föreskrivna 10 veckorna som plan- och bygglagen anger. Visserligen fick vi komplettera med ändringar under processen men 15 veckor kändes ändå som väldigt lång tid.

Inredningsval

Tidigt i processen får man göra alla inredningsval och det är verkligen både roligt och svårt! Man vänder och vrider på allt och hinner ändra sig många gånger. Några val fastnade vi för direkt för medan andra val tog betydligt längre tid.

Köket

Modellen Bistro i lindblomsgrön från Ballingslöv. Det har allt! Det är stilrent, klassiskt men ändå modernt. Ger en känsla av att vara platsbyggt, utan att vara det och därmed inte lika dyrt. Detta var en stil vi föll för direkt 😊

Vi föll för denna härliga färg - Lindblomsgrön från Ballingslöv

Köksbänkskiva

Här hade vi svårt att bestämma oss! Till slut efter mycket velande landade vi att ha Carraramarmor och valde att gå med företaget Apeia granit. Det är en natursten som kräver lite omsorg, men det är så himla snyggt. 

Köksbänkskivor i Carraramarmor

Golv

Innan besöket i golvbutiken Kvadratmeter i Stockholm hade vi en lång lista med vad vi gillade mest. Till slut stod valet mellan 3 favoriter:

 • Berg@Berg Öland XXL Extravit Mattlackad
 • Tarkett Epoque Ek Rustik Planka
 • Tarkett Heritage Ek Blonde

När vi väl gick därifrån hade vi gjort vårt val – det blev Berg@Berg Öland XXL Extravit Mattlackad. Vi valde också en underlagsmatta som heter Timbertech TX och som ska göra att ljudet dämpas.

Valet stod mellan dessa 3 favoriter
Det blev till slut denna fina extravit mattlackad från Berg@Berg Öland XXL

Vitvaror

Rörvikshus har ett samarbete med Miele, och eftersom de också har bra produkter valde vi att ta Miele rakt igenom.

Kakel och klinkers

Här var det många vändor innan vi slutligen landade i rätt val för oss 😊

Marmorinspirerat från Konradssons. Plattan heter Marmi Cararra Naturale Matt i 29,5x29,5. Det är en platta i granitkeramik som därmed är lättare att underhålla än äkta natursten.

En sådan här fin nisch med inbyggda spots vill vi också bygga in, ger både känsla och karaktär. Så slipper man också de otympliga duschkorgarna som dessutom tar extra plats.

Fin nisch med spottar

Golvbrunn

Så snygg, diskret och fräsch, precis en sådan golvbrunn vill vi verkligen ha!

Riktigt snygg golvbrunn som vi beställt

Golv i sovrum

Vi valde en heltäckningsmatta i sovrummet och till vår walk-in-closet. En fin grå nyans som visas på bilden nedan.

Dessa färger valde vi mellan
Det blev denna milda ljusgråa ton

Markarbetet

När markarbetet skulle dra igång hade vi en viss oro för vad som skulle finnas under. Vi hade inte gjort någon geoteknisk undersökning så vi hade egentligen ingen koll på vad som fanns under. Det fanns en risk att marken var lös och behövde pålas eller till och med att bergknallen som finns på tomten skulle visa sig gå precis under ett tunt jordlager.

Markarbetet är igång och allt verkar ok, skönt 😊

Plattan gjuts

Nu har vi fått en gjuten grund och det gick så snabbt! Solen sken från en klarblå himmel och det tog inte många timmar till plattan blev hård. Sedan kunde markentreprenaden packa ihop sina saker och lämna vårt bygge.

Vi förundrades över hur liten plattan såg ut.

Det gäller att vara med!

När vi stod och tittade på plattan upptäckte vi en miss. Det gällde stuprören som skulle sitta vid burspråket eller framförallt förberedelse för dem. Varje stuprör runt huset hade markarbetarna förberett för genom att dra dräneringsrör till vår stenkista för dränerings- och dagvatten. Men de vid burspråket fanns inte där.

Vi meddelade vår kontaktperson hos Rörvikshus och han meddelade att markarbetarna skulle åtgärda detta.

Det fanns en osäkerhet i att upptäcka brister av rädsla att de glömt bort fler saker som vi ännu inte upptäckt …

Som ni ser på bilden vid husets gavel är så det ska vara förberett även vid burspråket (vänster i bild).

Huset anländer

Plötsligt kom första delen av husleveransen och vi fick nu ett halvt hus! Byggarna var helt otroligt duktiga, effektiva och hade ett fantastiskt teamwork! På tre timmar hade de fått ihop en hel undervåning. 

Nedre delen av huset kommer på plats

Huset började ta form och dag 2 kom andra delen av husleveransen från Rörvikshus, övervåningen! Snickarna jobbade på snabbt och effektivt. Vi som oroade oss över storleken på huset, men när vi såg grundplattan behövde inte längre tänka på det, huset kändes enormt! 😊

Övervåningen av huset lyfts på plats

Några fler problem som dök upp längs vägen

Stuprören

När vi var vid huset upptäckte vi att rännor hade börjat sättas för kommande stuprör. Det såg inte alls ut som vi hade tänkt, det var extremt mycket stuprör överallt. Det visade sig att stuprörsleverantören Plannja planerat utan att vi fått ta del av ritningen. Om den fastnat hos Rörvikshus eller Plannja är oklart men vi hade inte fått se den i alla fall.

Vi blev tvungna att snabbt ta fram en ritning på hur vi ville ha det och ta det med Rörvikshus och Plannja. Återigen kommer lärdomen upp. ALLT måste kontrolleras och godkännas och man måste tänka på ALLT. Det blir snabbt fel när många parter är inblandade och inte kommunicerar ordentligt.

Våra grymma snickare fixade stuprören på framsidan precis som vi önskade. Snyggt blev det också!

Nästa problem

Takpannorna

Vi hade fått besked att vårt tak hade levererats och vi var så exalterade när vi åkte till huset för att titta. Först blev vi jätteglada att de redan hade hunnit lägga nästan allt tak men ganska snabbt utbyttes glädjen mot förvirring.

Var det bara vi eller var det inte väldigt ljusa takpannor? Först sa vi inget till varandra, min man och jag, utan gick bara omkring och spanade. Men sen var det ofrånkomligt. Det såg väldigt ljust ut!

Betongpannorna vi hade att välja mellan fanns i tre olika nyanser av grått: ljus, mellan och mörk. Vi har trott att vi beställt en panna, men troligen hade det blivit någon miss i kommunikationen mellan vilken som var vilken och vilken vi skulle ha. Just då kändes det jobbigt, och vi kontaktade vår kontaktperson på Rörvikshus, men i efterhand märker man att vissa saker inte är så stora problem som man först tänker.

"Fel" grå nyans på takpannorna

Färgval på huset

Nu när huset var på plats och vi såg helheten så inledde vi nästa projekt, att välja husfärg! Vi besökte Flügger färg, Colorama och Fredells byggvaruhus och köpte lite färgprover. Vi målade upp färgerna på rad på vårt nya hus i dagsljus för att försöka få en uppfattning om vilken vi gillade bäst.

Direkt kunde vi se att vissa nyanser verkligen såg helt annorlunda ut på plats ute i vanligt dagsljus och att det också skiljde sig mellan sol och skugga.

Vi målade upp vit färg i nyanserna (från vänster till höger): Tonad vit (eller Stockholmsvit) från Alcro Bestå, vit från Jotun Demidekk, S-0500 från Flügger färg samt Varmvit från Alcro Bestå. Vinnaren? Vit från Jotun Demidekk!

Ena badrummet kaklat och nästan klart

Plötsligt började det hända saker inne i huset också. Kaklet i badrummet blev så fint och vi blev så nöjda med nischen och den fina golvbrunnen vi valde.

Badrummet på väg att bli klart

Slutbesiktning

Och så blev det äntligen dags för slutbesiktning och slutsamråd med kommunen och vår KA. Vårt hus fick godkänt vid båda tillfällena! Besiktningsmannen var imponerad och sa att det var väldigt få saker som behövde fixas, och inget som påverkade ett godkännande. De saker som behövde fixas skrevs upp i slutprotokollet och sedan låg ansvaret hos Rörvikshus och deras underleverantörer att åtgärda. De saker som togs upp var målning, märken i grunden och trappans nyans. Att åtgärda trappan var det som skulle bli svårast och ta längst tid. Till slut fick vi anlita en extern firma som målade om den, även om det fortfarande inte blev helt perfekt blev det mycket bättre.

Färdigmålat och inflyttningsklart hus

Vår altan

Ett klokt beslut vi tog gällande vår utemiljö var att bygga vår altan redan första året. Miljön runt ett nytt husbygge tenderar att bli rätt rörig, och särskilt med småbarn är det extra jobbigt att inte kunna röra sig på tomten första tiden. Vi insåg detta och är så glada över att vi valde att bygga en uteplats direkt. Vi lade till en inbyggd sittbänk och en insynsskyddande spaljé och här har vi verkligen kunnat njuta av många härliga kvällar tillsammans!

Vår mysiga altan 😊
Vår insynsskyddande spaljé med vackra rosbuskar

Vilka är era bästa råd till andra som går i husbyggartankar?

 • ALLT måste kontrolleras och godkännas och man måste tänka på ALLT. Annars blir det fel när någon tänker på sitt utan att riktigt prata med de olika parterna. 
 • Välj en oberoende kontrollansvarig – det gjorde vi och det fungerade så bra!
 • Kontakta banken tidigt för att få med dem på er idé. Gör ekonomiska kalkyler för boendekostnader och hushållsbudget så att du vet hur din ekonomi påverkas när du lånar och bygger.
 • Bygg en uteplats samtidigt som huset så att ni har en yta att vara på första tiden.
 • Vänta inte med att måla huset! Ju tidigare du målar, desto bättre mår huset. Den grundmålning som huset kommer med räcker inte för att slippa få in fukt (särskilt i spikhål etc.) efter en hel vinter och vår. Se också till att måla mellan maj-aug då det är mest stadigt väder och lite luftfuktighet. Optimala målarförhållanden är mellan 20-23 grader under en torr period med jämna dygnstemperaturer.
Välkommen in!
Innanför entrén
Stilrent och snyggt badrum
Vi älskar vårt lindblomsgröna kök från Ballingslöv
Vår vackra tulpanrabatt
Rabatter – så ljuvligt att ha sin egen lilla köksträdgård 😊
Vårt lilla lekhus på tomten som barnen älskar

Hur trivs ni i huset idag?

Vi bor fortfarande kvar – och ÄLSKAR varje kvadratmeter!

Gå gärna in och följ vår fortsatta resa på Instagram: @hejhuset

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.