En husbyggarresa med tomtstyckning


Vår Ekudde – en berättelse om vår husbyggarresa

Tomten

Tomten hittade vi, Kristina och Axel, cirka 15 minuter från centrala Linköping i riktning mot Askeby och Bankekind. Den var perfekt placerad för oss då den kombinerade det bästa av två världar – närheten till stan och ändå ute på landet 😊 Vi köpte en tomt som skulle styckas av och då är det ett antal saker man måste gå igenom. Här listar vi de viktigaste stegen.

5 steg man måste gå igenom för att stycka av en tomt:

 1. Köparen tillsammans med markägaren ansöker om en avstyckning.
 2. Kommunens lantmäterienhet utreder saken för att se om det är ok att stycka av marken enligt önskemål.
 3. Om allt är ok kommer en utsättare från lantmäterienheten på kommunen ut och utformar en karta.
 4. Förutsatt att ingen överklagar så registrerar lantmäteriet förrättningen och då syns den i Fastighetsregistret och läggs även in i registerkartan.
 5. När allt det här är klart återstår bara att slutföra köpet mellan köpare och markägaren.

Ett tips är att skriva in en liten klausul i ett kontrakt med tomtsäljaren, att bygglovet ska vara klart innan ett köp går att genomföra.

Tomten från avstyckningen var cirka 2 100 kvm och inte i närheten av rektangulärt. En intressant utmaning som inte liknade någon annan tomt vi hade sett tidigare 😊

Det var många träd och sly på tomten som vi behövde röja

Namnet Ekudden

Vi ville först egentligen ha namnet Ekbacken men det var redan upptaget i området. Vi fick klura en stund och kom till slut på Ekudden som är talande för platsen eftersom det är som en trekant som går ut i åkermarken och dessutom finns det en stor fin ek på tomten. Kommunlantmäteriet tog emot vårt namnförslag med glädje. Det passade bra och var även fint, tyckte handläggaren. Inom en vecka fick vi den nya adressen.

Bygglov

Vi beställde en nybyggnadskarta som man behöver när man ska ansöka om bygglov. Utifrån den bestämde vi husets placering och med tanke på att tomten inte är rektangulär var det inte helt enkelt. Placeringen vi till slut bestämde blev jättebra och gav oss plats på alla sidor av huset. Vi skickade in bygglovet och hoppades på att allt skulle gå igenom.

Tyvärr blev vårt bygglov överklagat av två olika grannar och vi insåg att det hela skulle bli en långdragen process:

 • Första överklagan: Det lämnades en grannerinran in under bygglovsprocessen för att pröva om vår tilltänkta infart kunde flyttas. Det avslogs och bygglovet beviljades kort därpå av Linköpings kommun. Efter dessa besked trodde vi att vi äntligen skulle få börja med byggprocessen.
 • Andra överklagan: Senare kom en överklagan av bygglovet in från en annan granne som inte var bekväm med våra planer. Länsstyrelsen blev då nästa instans. Vi fick ändå betala Linköpings kommun då bygglovet för deras del redan var beviljat. Enligt Länsstyrelsen skulle det ta 3 – 5 månader att gå igenom överklagan innan beslut kunde fattas.
 • Överklagan till länsstyrelsen avslogs och nu fanns en till möjlighet för den som överklagade att gå vidare till nästa instans som är mark- och miljödomstolen i Växjö. Men detta nästa steg kostade pengar och vi hoppades att personen skulle avstå från överklagan till nästa instans.
 • Grannen valde att inte driva saken vidare och bygglovet godkändes till slut i april, 2017. Processen hade tagit närmare 8 månader!

Val av husleverantör

Vi bestämde ganska tidigt att välja Hjältevadshus. 

Efter noggrant övervägande bestämde vi oss för en husmodell från Hjältevadshus som var ett 1½-planshus som heter Solid 175 med en boyta på 175 kvm.

Vårt Hjältevadshus som vi valde

Provgräva på tomten

Vi beslutade oss för att provgräva på tomten innan vi satte igång med allt markarbete för att slippa stöta på överraskningar såsom berg eller lös mark som skulle behöva pålas. Vi fick bra stöttning från handläggaren på kommunen som vi kunde rådfråga om sådana här saker och det var skönt när en sakkunnig kunde ge oss riktlinjer. Vi tog dit grävaren som fick provgräva marken och det gick hur bra som helst, det visade sig att vi inte behövde vara oroliga.

Vi röjde sly och träd själva på tomten. Ett stort jobb att rensa 2 100 kvm och tack vare att vi fick så fin hjälp av släkt och vänner kunde vi genomföra detta arbete inom rimlig tid.

Det var en hel del sly och träd som behövde röjas men vi fick god hjälp av släkt och vänner 🙂

Grunden byggs
Det gick undan för vår kära markentreprenör. Grunden kom snabbt på plats och nu kunde vi verkligen börja se hur allt skulle bli! Så häftigt att se sitt eget hus växa fram bit för bit. 

Hjärtväggen i grunden och frigolitgolvet skulle också lyftas på plats, men vi såg ändå var nergången till grunden var och var alla avlopps- och elrör gick.
Allt grundarbete klart för leverans av husdelarna

Leveransdatum

Det tog nästan 1,5 år att få komma igång med byggandet från att vi först hittade tomten. Hinder som överklaganden och andra tråkigheter gjorde att det tog extra lång tid.

I slutet av augusti 2017 var det äntligen dags för montagestart då kranen lyfte på husvolymerna på grunden och några timmar senare var huset på plats.

Huset på plats

Första volymen, kök och vardagsrum, kom på plats först. Några timmar senare var hela huset på plats och vi fick en chans att gå in huset än en gång under byggtiden. Så skönt när huset blev uppsatt att få se hur den härliga utsikten skulle bli!

Hela huset på plats - fantastisk känsla 🙂
Plåt och takpannor läggs klart här och målaren har spacklat och gjort iordning inför målning
Nu hade vi ett hus och vi var ute och begrundade många kvällar. Bara att titta, sitta vid huset och ta in den nya känslan var fantastiskt 😊
Byggställningarna var borttagna nu och bara en vecka återstod till slutbesiktning

Invändigt arbete

Hittills såg allt jättefint ut! Målaren har gjort klart i sovrummet med en fin ljusgrå färg som lugnar. På torsdagsmorgon skulle alla tillbehör till vattnet vara inmonterade. Under torsdagen skulle elen installeras och känslan av att vi på måndag skulle kunna fokusera på slutbesiktning kändes underbar!

Golvet lagt och trappan byggs

Slutbesiktning

Nu var det till slut dags för slutbesiktning. Besiktningsman, byggledare och snickare var med oss runt i varje hörn och vrå för att fylla i färghack i väggarna, tvätta bort smutsfläckar och sätta dit en del av trappräcket. Vi gick runt i hela 3 timmar och fixade tillsammans. En rätt gemytlig och bra stämning var det hela tiden och vi hade liknande synpunkter på vad som skulle fixas. Skönt!

Vi dröjde oss kvar efter slutbesiktningen och bara insöp det faktum att det faktiskt är vårt allt det här. En enorm känsla som skulle ta ett tag att vänja sig vid. Att inleda detta första kapitel hade vi drömt och längtat efter så länge!

Lite senare kom vår kontrollansvarige och kommunens representant för att gå igenom huset. Mycket fokus blev det på ventilationen och uppvärmningen. En hel del tekniska bitar som egentligen ingen av oss var så hemma vid. Men bra synpunkter kom upp som skulle rättas till!

Vi flyttade in

Det var så härligt med ett ordentligt kök med plats för matlagning, diskmaskin, ytor för umgänge och inspiration. Så efterlängtat! Vi hade äntligen så pass mycket plats att vi kunde ha ett ordentligt matbord och kunde nu bjuda igen alla som varit så gästvänliga och bjudit hem oss under de senaste åren.

Underbart med ett stort och luftigt kök!
Så här ser huset ut färdigbyggt
Vår underbara vy från altanen

När vi bott i huset i några månader

Tyvärr började vi upptäcka en hel del saker som inte var som det skulle när vi hunnit bo in oss i huset. Det var allt från hantverksarbeten som inte var ordentligt gjorda som t ex ugnen som var felplacerad och med avsaknad av ventilation ovanför, frontpanel som saknades, m.m.

När vi hörde av oss och anmälde dessa brister fick vi inte återkoppling. Vi fick själva jaga och behövde känna oss som två tjatiga och otacksamma personer som aldrig blev nöjda. Vi var verkligen inte långt ifrån omöjliga men för flera miljoner och vårt livs största affär skulle vi inte behöva nöja oss med halvdana lösningar.

Det hela sköttes tyvärr illa och vi skulle inte kunna rekommendera någon annan att välja Hjältevadshus. Alla de fel som uppstod, utan information eller någon direkt goodwill från Hjältevadshus, innebar oerhört mycket merarbete från vår sida.

Här ser man det saknas ventilation ovanför ugnen
Här ser man hur den nedre delen är avkapad, inte acceptabelt på något sätt!

Vilka råd vill ni ge andra som går i husbyggartankar?

Att bygga hus är inget som görs på en handvändning, även om vissa husleverantörer ger skenet av att det går så himla snabbt. Det är så mycket som ligger bakom som borde lyftas fram! Här kommer några av våra bästa råd:

 • Förberedelser
  Förkovra er i allt ni hittar. Bloggar, kommunsidor och andra användbara texter som kan förbereda er för vägen framför er och hur mycket som faktiskt hänger på er och era förberedelser!

   

 • Tomten
  Först och främst, finns det grannar till den tomt ni vill köpa? Gå runt och hälsa, verkar de vänligt inställda till en ny granne? Om inte kanske ni kan räkna med erinran och överklaganden från deras sida. Var då beredd på att bygglovet kommer vänta på sig. Berätta att ni finns och att ni ser fram emot att göra den här resan, men var aktsamma med att berätta för mycket. Det kan användas mot er i ett senare skede.

   

 • Avstyckning av tomt
  Har ni likt oss hittat en bit mark som ska styckas av är det viktigt att skicka in ansökan om förhandsbesked på bygglovet. Den ansökan betalade tomtsäljaren i vår affär för. Vid positivt förhandsbesked kan köpekontrakt skrivas med marksäljaren. Se däremot till att betalning sker först vid positivt bygglov.

   

  Sedan finns det andra frågor ni behöver vara bestämda på, som t ex hur mycket mark som ingår i avstyckningen? Vem står för avgifterna för avstyckningen och avgift för förhandsbesked på bygglovet? Vi var noga med att skriva i köpekontraktet att för att köpet skulle gå igenom förutsatte det ett positivt bygglov. Om vi inte fick bygglov skulle köpet gå tillbaka. Innan vi hade vårt bygglov klart betalade vi en handpenning på 10% av tomtpriset. Detta görs för att båda parter ska känna sig trygga i att ingen backar ur affären samt att båda samtidigt ska samverka för ett positivt bygglov gentemot både grannar och kommun. Här är det också viktigt att ha koll på att Lantmäteriet och kommunen tar betalt för deras handläggning av avstyckning/bygglov/förhandsbesked med mera.
 • El och VVS
  Innan ni köper en tomt kan det vara bra att veta hur långt det är till el. Finns det framtaget och är det då långt till närmsta anslutningspunkt? Hur långt gräver markentreprenören eller husfirman åt dig? Vad kostar det med inkoppling av el? Finns det kommunalt vatten och avlopp? Eller behöver ni borra efter eget vatten och fixa eget avlopp? Vår grundentreprenör hade en fin kontakt med en avloppsprojektör och det var vi så glada för. Hon löste allt åt oss. Anmälan till kommunen/möten med kommunen/ritningar och kontakt med markentreprenören. Stort plus till Anna Stridh på avloppet.se med bas i Kolmården, Östergötland som dessutom hade väldigt bra priser.

   

 • Husleverantören
  Val av husleverantör är jättesvårt, men se till att ta in offerter från så många som ni kan utifrån vilken hustyp ni vill ha. Vad för slags hus passar på tomten ni hittat? För tomten bör man välja innan man väljer hus. Vad använder de olika husfirmorna sig av för leverantörer? vem bygger köket, badrummet eller lägger golven? Vem är vitvaruleverantören och så vidare… Tänk också på vad ni har för möjligheter att justera husets väggar/utformning. Om det går att förändra något, vad kostar det? Vad ingår? Vad kan ni ställa för krav? Vad förväntas av er? Det är viktiga frågor att egentligen ha med sig vad det än handlar om.

   

 • Andra entreprenörer
  Vi har bara haft en annan kontakt vid sidan av Hjältevadshus. Vår markentreprenör. Det har varit skönt att inte blanda in fler för att hålla koll på arbetet och hos vem ansvaret ligger. Vår grävare har dessutom varit bunden till vår säljare på Hjältevadshus. Det har varit skönt att veta att han gjort bra jobb innan och att han är van vid grundarbetet till vår hustyp!

   

 • Eget arbete
  Finns det något som ni själva kan göra? Vi hade som bekant en hel del att göra med att fälla träd och röja sly på vår tomt. Det har absolut varit jobbigt, ansträngande och delvis har detta varit avhängande att vi fått hjälp av våra nära och kära. Men vi har samtidigt sparat en hel del pengar. Pengar som vi har haft användning för när vi gjort vissa val till och omkring huset. Var noggranna med att ha koll på vilka datum som gäller, så ni hinner med er del i arbetet. Håll en fortlöpande dialog med de entreprenörer som ska få tillgång till saker och ting.

   

 • Inköp
  Här är vi kanske inte proffs än, men det finns vissa saker som är värda att tänka på. Kommer ni bo på landet eller på en gata med gatubelysning? Sverige är mörkt stora delar av året. Tänk på att ni ska hitta till huset och till ytterdörren. Belysning är viktigt!


  Det är lätt att förföras av husfirmornas löften om att som beställare av ett hus inte behöva göra särskilt mycket. Men det är en sanning med modifikation. Det kallas för totalentreprenad och det är inte alla som erbjuder det. Det vi som köpare av ett Hjältevadshus har är delad entreprenad med en grundentreprenör som vi även anlitat till markarbetet i två skilda avtal, utöver det avtalet vi har med Hjältevadshus. Vid delad entreprenad står ni som beställare som byggherre, vilket också innebär att det är ni som har ansvaret för hela bygget.

 • Processen
  Var ihärdig och ligg på. Ring gärna det där extra telefonsamtalet för att försäkra er om att saker och ting blir som ni vill ha det och att allt ligger i fas! Kristina gjorde det efter att hon hade fått ett infall och bara ville kolla att allt var på gång och klart för elen, men upptäckte att inte ens anmälan var gjord. Då brann det i knutarna både hos Hjältevadshus och familjen Swartling-Johnsson.

Följ oss gärna på Instagram: https://www.instagram.com/villaekudden/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.