5 smarriga recept på kantareller

Är du, som jag, en svampälskare och ger dig ut i skogarna redan i juli för att hitta årets första svampar? Här kommer 5 inspirerande kantarellrecept på klassisk kantarelltoast, kantarellsoppa, kantarellsås, omelett med kantarell och kantarellpaj som passar bra i sommar och i höst till både luncher och middagar. 

I år var min son Max och jag ute i skogarna i Skåne redan i början av juli och vi hittade massor av kantareller 🙂
Rensade och klara redo för stekning
God svampsmörgås
Smörstekta kantareller på toast 4 st

Ingredienser:

  • 4 skivor bröd (ljust eller annan valfri sort)
  • Cirka 1 liter kantareller
  • 5 msk smör
  • 2-3 schalottenlökar (valfritt)
  • Salt och peppar

Tillagning:

Rensa kantarellerna och skär i stora bitar. Stek först kantarellerna i stekpanna med lite olja så att vattnet kokar bort. Tillsätt smör. Skala och hacka schalottenlökarna och låt det fräsa med några min. Salta och peppra efter smak.

Skär bort kanterna på brödskivorna och dela brödskivorna på diagonalen. Stek samtliga brödskivor till fin färg i smör.

Bladpersilja att garnera med


Kantarellstuvning på omelett

Ingredienser till svampstuvning

  • 1 liter svamp (färsk)
  • 1 msk gul lök eller schalottenlök
  • 30 gram smör
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Ingredienser till omelett

  • 6 st ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 nypa vitpeppar

Tillagning:

  1. Fräs svampen i panna med lite olja tills nästan all vätska kokat in.
  2. Lägg i smöret, löken och salta och peppra och fräs på tills det börjar knäppa.
  3. Späd med grädden och låt koka ihop. Smaka av!
  4. Vispa/rör ihop äggen med mjölken, salta och peppra
  5. Stek halva omelettsmeten först, den ska bara stekas på ena sidan och vara lite rinnig på andra sidan
  6. Lägg upp på fat och lägg svampstuvningen ovanpå. Håll varmt i ugn.
  7. Stek andra hälften av omelettsmeten (medelstark värme) och lägg den över stuvningen med den stekta sidan uppåt.
Förberedelser på gång, gott med vitlöksbröd till
Färdig kantarellsoppa som kan dekoreras med lite persilja
Kantarellsoppa 4 portioner

Ingredienser

  • 400 gram färska rensade kantareller eller trattkantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Timjan eller persilja

Tillagning

  1. Skär svampen i lagom stora bitar (spara lite svamp till garnering)
  2. Finhacka lök och vitlök
  3. Fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme i smöret och oljan tills större delen av vätskan har försvunnit
  4. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken
  5. Häll i vattnet och grädden under omrörning
  6. Låt soppan koka i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  7. Mixa gärna med stavmixer så att soppen blir slätare, smakerna kommer fram mer då
  8. Fräs de sparade kantarellerna i lite smör
  9. Garnera kantarellsoppan med de stekta svamparna och lite timjan eller hackad persilja
  10. Servera lantbröd till med t ex färskost eller hemmagjort vitlökssmör som man hyvlar på brödet och sedan grillar i ugnen en stund
Kantarellsås ca 4 portioner

Ingredienser

  • 1 l färska kantareller, rensade (dela i mindre bitar om du vill)
  • Smör till stekningen
  • 2-3 schalottenlökar, finhackade
  • Flingsalt
  • svartpeppar, finmalen
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond

Tillagning

  1. Rensa och skär ner kantarellerna i lagom stora bitar
  2. Hacka löken fint
  3. Fräs svampen tills större delen av vätskan har försvunnit
  4. Lägg i lök och fräs i lite smör tills löken mjuknat
  5. Slå på grädde och kalvfond och peppra lite lätt
  6. Rör om och låt såsen nu stå och reducera till lagom konsistens. Rör om lite då och då
  7. Smaka av med salt och peppar

Kantarellpaj

Ingredienser

Pajskal

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar ca 210 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 l färska kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g riven Västerbottensost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 45 min. Ställ in ugnen på 200°.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min. När du tar ut degen sänk temperaturen till 175°.
  3. Skär svampen i lagom stora bitar. Skala och finhacka löken. Stek svampen i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg tillbaka all svamp i stekpannan och lägg i löken och låt steka med någon minut. Krydda med salt och peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampblandningen och osten.
  5. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, salt och peppar och häll över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  6. Låt pajen svalna några minuter när du har tagit ut den ur ugnen. Servera gärna med en god sallad till.
Torkade kantareller i glasburk
Kantareller i flingsalt
Torkade kantareller att spara som krydda

Torkade kantareller är jättegott att ha som krydda på olika maträtter.

  • Stora svampar kan delas på mitten medan små svampar kan torkas hela.
  • Bred ut svampen på ett tidningspapper eller hushållspapper. Ställ in dem på lägsta värme i en varmluftsugn. OBS! Viktigt att temperaturen i ugnen inte når över 50 grader.
  • Rör med jämna mellanrum runt i svampen och se till att svamparna inte ligger för tätt.
  • Den färdigtorkade svampen ska vara knastertorr. Så torr att den kan smulas sönder.
  • Bäst trivs den i en glasburk med tättslutande lock.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.