Vår egenritade villa i New England stil

Johanna heter jag och tillsammans med min man Matias byggde vi vårt drömhus under år 2018. Här är vår husbyggarberättelse!

Jag och min familj. Foto: Hanna Maxstad

Efter 14 år i Stockholm och jobb i reklambranschen flyttade jag i slutet av 2015 med min familj ned till min hemstad Lidköping för att förverkliga drömmen om hus. Det var inte självklart att vi skulle bygga hus. Vi letade länge på Hemnet men när vårt drömhus aldrig dök upp, och vi helt plötsligt lyckades komma över en tomt från kommunen, bestämde vi oss för att bygga det istället!

OM TOMTEN

Området där vi köpte tomten heter Sjölunda Äng och totalt bestod området av sammanlagt 34 tomter. Storleken på vår tomt är 1 034 m2. 

När vi blivit tomtägare åkte vi ofta förbi området där vi skulle bygga och kunde se hur vägar, elskåp, gatlampor och nya byggnader som förskola och skola växte fram. En pulkabacke byggdes också i området. Det var spännande att se när det nya området exploaterades. Det var också roligt att se när det började byggas på granntomterna och att kunna följa utvecklingen av husbyggnationerna och deras olika former.

Tomtområdet
Vår tomt

Alla husmodeller passar inte på alla tomter, därför är det viktigt att man noga ser över sitt tomtval. 

5 smarta tips för att hitta rätt tomt till ditt drömhus!

 1. Väderstreck. Var kommer solen och vid vilken tid på dagen? Hur ska köket, vardagsrummet och sovrummen placeras bäst i förhållande till detta? Hitta.se har en smart funktion som heter solinfo där man kan söka efter en tomt och se information om solens bana. På så sätt kan du se hur huset och ett eventuellt garage bäst kan placeras på tomten.
   
 2. Planbestämmelser/bygganvisningar. Hör med din kommun vilka planbestämmelser som gäller för tomten. Om det finns en detaljplan anger den hur du får bygga. Det kan till exempel finnas bestämmelser för höjd, exteriör och hustyp. Titta även på kommunens områdesplan, här kan du se vilka framtidsplaner som gäller för området. Vår kommun bjöd in till ett informationsmöte där de gick igenom planbestämmelserna för just vårt område.

 3. Besök några husleverantörer och be dem komma med sin expertis. Passar det hus vi vill bygga på just den här tomten? I vårt fall var det guld värt då vi först var inne på att välja en tomt som låg nära intill ett skogsparti men som inte alls hade varit optimal för ett högt tvåplanshus då både hus och träd hade skuggat stora delar av tomten.

 4. Undersök marken – vad behövs för att göra tomten byggklar? Kanske tillkommer stora kostnader för sprängning, schaktning och andra markarbeten. I vårt område behöver grunden förstärkas upp med ribbdäck, eftersom vi visste detta kunde vi förhandla in det i vårt kontrakt med husleverantören redan från början.

 5. Tänk på hur dina behov kommer att se ut i framtiden. Hur kan husets planlösning förändras med tiden? Små barn vill gärna ha sina sovrum intill sina föräldrars, men om några år kanske de vill ha mer avskildhet. Räcker förvaringsutrymmena om familjen växer? Vi har till exempel valt att bygga ett dubbelgarage just för att ha plats för förvaring.

PLACERING AV HUS

Det är viktigt att känna in tomten ordentligt och tänka igenom tomtlayout och hustyp innan man bestämmer sig för var på tomten huset ska placeras.

För mig var det viktigt att ha husets entré på långsidan ut mot gatan, det passade bra då tomten var tillräckligt bred. Huset placerade vi så att vi fick mest trädgård på baksidan där solen är mest. Garaget placerade vi på östra sidan om huset så att det inte skymmer kvällssolen.

Den här rumskompassen använde vi för att hitta rätt placering på huset - en bra guide i hur olika rum vanligtvis placeras i förhållande till vädersträcken. Klicka på bilden för att komma till rumskompassen.

Tips vid placering av hus på tomt

 1. Titta på detaljplanen för området. Vad finns det för bestämmelser om hur man får placera hus och garage på tomten.
 2. Ta reda på hur ljuset faller på tomten. Det kan du t ex göra på solinfo. Då ser du vart runt huset det är du mest kommer att vilja vara och vart du t ex vill bygga altan.
 3. Markera ut huset på din tomt. Använd pinnar för att markera husets form, fundera på placering av rum, fönster, entré så att du får en bild av huset på plats på tomten. I vårt fall vill vi ha så mycket trädgård på baksidan (söder) och i sydväst som möjligt, det är där solen är större delen av dagen.
 4. Titta på befintliga hus och garage hur de är placerade på tomten och i förhållande till varandra. Vi har åkt runt och tittat på en massa!
 5. Mät, mät, mät! Låna en kompis tomt med hus och garage och MÄT. Markera ut hur just din trädgård kommer att se ut. Detta är oslagbart, man får verkligen en känsla av hur stor trädgården kommer att kännas i förhållande till huset.

VAL AV HUSLEVERANTÖR

När det blev dags att hitta den leverantör som skulle få bygga vårt hus var det fyra punkter vi var ute efter att jämföra:

 • husmodell och planlösning
 • entreprenadform
 • förtroende
 • offert

TIPS! Träffa flera leverantörer innan ni bestämmer er! Vi trodde länge att det skulle bli den första leverantören vi träffade som vi skulle bygga med men det visade sig att det fanns något ännu bättre runt hörnet. Försök att komma i kontakt med någon som bor i ett hus din tillverkare har byggt så ni får komma in och titta. Åk runt i nybyggda områden och titta på hus och dess utformning för att få inspiration. Läs husbloggar! Till exempel min 🙂

Vi träffade 6 stycken husleverantörer innan vårt val landade på lokala JB Villan. JB Villan har funnits sedan 1998 och har växt steg för steg genom att deras kunder har rekommenderat dem vidare. Idag är de marknadsledande i Skaraborgs län. Det som gjorde att vi fastnade för JB Villan var:

 • att de ritar upp huset precis så som man vill ha det, de har inga färdiga pakethus. Många hustillverkare har färdiga hus och tar sedan en avgift för att låsa upp” planlösningen för ändringar.
 • att de erbjuder totalentreprenad (dvs man skriver ETT kontrakt och sedan ansvarar de för allt fram till ett inflyttningsklart hus).
 • att de byggt mycket i vårt område Sjölunda och känner till marken väl. Vi har kontaktat och träffat flera som byggt med dem och frågat hur de upplevt arbetet. Måste flika in här hur otroligt trevliga alla varit som vi mött och generöst bjudit in oss i sina hem, ni vet vilka ni är!
 • en konkurrenskraftig offert.
 • Sist men inte minst, att vi fick ett gott förtroende för ägaren Jan-Bertil som verkligen tog sig tid för oss med alla våra otal frågor och inte enda gång stressade på möten.

VAL AV HUSMODELL

I vårt fall var vi ganska överens på en gång. Vi är båda uppväxta i tvåplanshus och gillar tanken på att ha sovrummen avskilt från resten av huset. Så ett hus med två plan var inriktningen. Vitt skulle det vara, vi gillar det stilrena och enkla. Vi började med att googla alla husleverantörer vi kände till, tittade på deras hemsidor och beställde hem kataloger. Vi fick också höra om Husknuten, ett stort område med visningshus i Göteborg, så dit åkte vi och tittade. I Stockholm finns en motsvarighet som heter Nybygget. Det stod klart ganska omgående att ett hus i New England stil med liggande panel var det vi fullkomligt älskade och det vi ville ha.

New England hus

TIPS! Vi förutsatte att ett hus i 2 plan skulle bli dyrare än ett enplanshus men vi blev positivt överraskade när det visade sig vara fel! En stor kostnad när man bygger hus är att gjuta bottenplattan som huset står på och bygger man ett hus i 2 plan blir plattan mindre än ett enplanshus med samma kvadratmeter för att man bygger på höjden.

VAL AV HUSFASAD

Trä eller putsad fasad? Valet av fasadmaterial bestämmer ju inte bara utseendet på huset utan även hur mycket jobb du behöver lägga ned på det i framtiden. Trä är billigare initialt men dyrare att underhålla medan puts kostar mer men är nästan underhållsfritt. Vi landade i träfasad då det passade bäst med den New England husstil vi ville ha.

Några för- och nackdelar med träfasad respektive putsad fasad: 

Fasadtyp: Träfasad
Beskrivning: Naturligt och levande, ofta av gran, lärk eller kärnfuru. 
Hållbarhet: Flera hundra år vid rätt byggmetod och underhåll. 
Skötsel: Fasadtvätt vid behov. Ommålning ca vart sjunde år beroende på läge. 
Fördelar: Hållbart, naturligt, miljövänligt. Lätt att bygga med och reparera. 
Nackdelar: Kräver underhåll. Många detaljer försvårar underhållet. 

Fasadtyp: Putsad fasad
Beskrivning: Slät till grovkornig beläggning av kalkcementputs, cementbruk eller kalkbruk. 
Hållbarhet: Ca 50 år, sedan krävs omputsning. 
Skötsel: Fasadtvätt samt ommålning vid behov.
Fördelar: Relativt underhållsfritt, mindre skador kan du åtgärda själv.
Nackdelar: Fuktkänsligt. Putsning måste göras av fackman.

PLANLÖSNING OCH BYGGLOVSANSÖKAN

När vi började planera vårt hus så var det absolut viktigaste att huset skulle ha en rymd och ett stort ljusinsläpp. Det skulle kännas luftigt och som att man verkligen kan andas. När vi var runt och tittade på visningshus så upptäckte vi efter ett tag vad det var vi tyckte gjorde otroligt mycket för planlösningen och ljuset – det var att det var genomsyn i huset och ljusinsläpp från två håll. När man kliver in i entrén så ser man rakt igenom huset istället för att mötas av en vägg, en trappa eller liknande. Kanske låter självklart men många hus har inte den planlösningen.

Efter att ha landat i husplacering på tomten, husleverantör, husmodell och husfasad så höll vi nu på att skissa på ritningarna inför bygglovsansökan. Efter att ha vänt och vridit på våra förhandsritningar, vridit och vänt lite till, justerat och putsat så godkände vi till slut de ritningarna och skickade in till kommunen för bygglovsansökan! Det ligger många timmars arbete bakom varenda vinkel och vrå på huset, vi har stött och blött, mätt, prioriterat och valt. Det ska bli så spännande att se det i verkligheten om ett par månader!

Här ser ni bilder på husritningarna vi till slut fick fram
Planlösning nedervåning
Planlösning övervåning

Tips! Gar-bo har en bra sida här om allt du behöver tänka på när det gäller bygglovsansökan.

VÅRA INREDNINGSSVAL

Dörrhandtag

Innerdörrhandtag var något vi bestämde tidigt till huset. Vi visste exakt vad vi ville ha och jag är så himla nöjd med resultatet! Att vi valde mässing i huset kändes bara självklart och på något sätt tycker jag att det passar otroligt bra i den New England stil som vi har byggt i. Jag är så glad att vi fick chansen att samarbeta med Habo när vi valde våra trycken, de har ett jättestort utbud av just mässingtrycken. Vårt heter heter A9685.

Dörrhandtag

Kökskran med sensor

Till vårt kök valde vi Mora Cera Duo Miniprofi  från Mora Armatur. Det bästa förutom den snygga designen är den löstagbara slangen och att den har sensor. Sensor trodde vi skulle vara en användbar och lite kul detalj men det visade sig att vi använder den HELA tiden! Det som är bra är att det även finns handtag som man kan använda om man vill spola en längre tid. Till kranen valde vi även elektronisk diskmaskinsavstängning.

Kranen i köket

Köket och fönster

Induktionshällen (Husqvarna QHI7556P) är 70 cm bred, vi hade kanske egentligen velat ha en något bredare men det var det vi fick plats med eftersom vi ritade klart huset och fönstersättningen innan vi ens påbörjade att rita köket. Detta för att Vedum inte ville ha något möte innan vi hade en färdig ritning att utgå från. Vi älskar vårt fönster i köket och hade inte velat vara utan det, det ger verkligen ett härligt ljus! Men en liten miss från vår husleverantör JB Villan tycker vi att inte tipsade om att placeringen av fönstret begränsar hur man kan planera köket. Det var inget vi direkt tänkte på. Man vill ju att överskåpen ska gå förbi fönstren. Hade vi ritat idag så hade vi gjort fönstret lite kortare alternativt flyttat det några centimeter till höger för att kunnat få plats med en bredare häll i öppningen. 

Köket med lilla fönstret precis under överskåpen

Golv hallen

Som golv i hallen vid huvudentrén valde vi ett Italienskt klinker från Svenska Kakel, Travertino Grigio grå polerad. Vi hade jättesvårt att välja klinker till hallen, vi visste att vi ville ha ett högblankt golv men de flesta vi gillade var väldigt dyra. När vi nästan gett upp hittade vi det här och hade sådan tur att en granne några kvarter bort hade det i sin hall så vi fick komma och titta. Då visste vi med en gång att det skulle bli perfekt! Vi älskar strukturen och färgen.

Golvet i hallen vid huvudentrén

Golv I kök, vardagsrum

Golvet är en svagt vitlaserad ekparkett från Kährs som heter Ek Vigo Country.

Vitlaserad ekparkett som håller på och läggas

Takdusch

Det absolut bästa i hela huset – takduschen! Efter första duschen i huset var jag helt lyrisk, jag lovar den är MAGISK! Det är som att stå i ett sommarregn, fast strålarna har perfekt tryck. Takduschen är riktigt stor, 40 cm i diameter, så man blir verkligen omgiven av vatten. Modellen heter Mora One och är formgiven av Thomas Sandell för Mora Armatur. 

Badrummet med takduschen
Närbild takdusch

Tvättstuga – förvaring och bänkytor

Tvättstugan är verkligen en av de saker jag uppskattar enormt mycket med huset. Jag är så glad över hur vi fick till planeringen av tvättstugan i anslutning till groventrén. Den är inte superstor – 8,1 kvm – men vi har en rejäl bänkyta ovanför tvättmaskin och torktumlare och massor av förvaring med stora över- och underskåp. Till höger om bänken har vi även fått in ett torkskåp och det är så fantastiskt att kunna hänga in tvätten där!

Tvättstugan

Tips för tvättstuga!

 • Välj en rejäl diskho och kran, det är otroligt användbart att ha en extra diskho utöver köket.
 • Ha med val av blandare i ett tidigt skede så det inte kommer när badrummet är klart. Fundera på vilka behov du har och välj funktion och design efter det. Ska du t ex ha överskåp kan det spela roll hur hög din blandare kan vara.
 • Om du planerar att ha tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra, vänd luckorna så att det är lätt att lyfta ur tvätten och direkt in till torktumlare (utan att behöva ”gå runt” luckan).
 • För att maximera yta sätt in en skjutdörr istället för vanlig dörr in till nästa rum, om det är möjligt.
 • Satsa på dimbara spotlights under överskåpen om du har det, det ger ett bra och mysigt ljus vid arbetsbänken.
 • Kakla ovanför arbetsbänken så är det lätt att hålla rent.
 • Om du bygger en tvåvåningsvilla, tänk på vad som finns ovanför tvättstugan. En tvättmaskin och torktumlare ger alltid ifrån sig ljud. Vi är glada att vi har vår klädgarderob ovanför och inte vårt sovrum.

Lampa matbord

Vi valde en klassisk ljuskrona 2097 från FLOS, designad av Gino Sarfatti. Den kan tyckas uttjatad i flödet av inredningsreportage och instagramposter men för mig var det en efterlängtad lampa som hade sin givna plats i vårt hus!

Hur högt ska lampan hänga?

Ett klassiskt mått som inredningsarkitekter använder sig av säger 50-60 cm över ett matsalsbord, stora ljuskronor kan dock behöva ett par extra cm eftersom de många gånger är en del av inredningen och inte enbart ljus över matbordet. Vi hängde vår på 75 cm från bordet.

Matbordslampa med 30 lampor
Matbord och lampan ovanför.

HUSBUDGET OCH KOMPROMISSER

De allra flesta som bygger hus har en budget att förhålla sig till, så även vi. Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun när man går in i en husbyggarprocess för det är extremt många val som ska göras. Jag tror nog inte riktigt man förstår exakt hur många val det är förrän man är mitt uppe i det! Det viktigaste tipset är såklart att bestämma sig för en budget och sedan hålla sig till den genom att prioritera sina val; är uppgradering av kyl och frys viktigare än carrara marmor i badrummet? Är en högre takhöjd viktigare än pardörrar i entrén? Är det bättre att investera i finare klinker i entrén än i tvättstugan? Är valet av golv viktigare än valet av tapet? osv. Kom ihåg att det är väldigt lätt för andra som aldrig har byggt hus att tycka och tänka kring olika val men det är bara du själv som vet vad just du vill ha, har möjlighet till och tycker är viktigast att prioritera och investera i.

Mitt tips när man prioriterar sina val är att tänka på vad som är lättare eller svårare att göra om i framtiden. Vi lade till exempel extra krut på innertrappan då det är svårt att göra om den i efterhand, likaså vårt val av 270 cm i takhöjd på båda planen. Vi valde också till full höjd på skåpen i köket, pardörrar i entrén och skjutdörrar där vi önskade. Några saker som vi kompromissade med längs vägen var att gå med enkla golvlister/socklar och dörrkarmar istället för mer profilerade, högre socklar och dörrkarmar. Formpressade innerdörrar istället för massiva och enstavsparkett endast i de öppna ytorna och inte i sovrummen.

BELYSNING OCH EL

Tips! Budgetera för mer el än vad man tror att man behöver.

Vi budgeterade för ca 60 000 kr utöver det som ingick i baspaketet till huset, men efter mötet med vår elektriker insåg vi att det var för lågt räknat. Vi tycker inte att vi valt något extravagant men el kostar, så enkelt är det! Ska man till exempel ha många spottar, som vi tycker ger ett fint ljus, så drar det iväg ganska fort. Vår el landade till slut på ca 100 000 kr extra utöver baspaketet för huset och garaget (190 + 50 kvm) men då räknar vi även med själva lamporna till ytterbelysningen. Vi är supernöjda med hur belysningen och eldragningen blev och är glada att vi lade till det vi gjorde. Vår elektriker från Alvelods El har verkligen varit ett bra bollplank när vi velat om allt från ytterbelysningen till hur högt lamporna i innertrappan skulle sitta.

Så himla nöjd med lampan vi satte upp i hallen i helgen! Även om vi tycker att alla spottar i fönstersmygarna lyser upp väldigt bra så blir det ändå pricken över i när man adderar lampor.

Baspaketet som ingick i vårt huskontrakt innehöll (b=bortvalt av oss):

 • 39 vägguttag, dubbla, jordade
 • 5 lamputtag över fönster (b)
 • 13 lamputtag i tak
 • 5 teleuttag (b)
 • 2 dosor och tomrör för antenn
 • el till 1 tvättmaskin
 • el till 1 torktumlare
 • el till 1 häll
 • el till 1 ugn
 • el till 1 diskmaskin
 • el till 1 kyl & frys
 • 1 bänkbelysning (b)
 • 1 armatur i kökstak (b)
 • 1 armatur i tvättstuga (b)
 • 1 armatur i klädkammare (b)
 • 3 armaturer i garage
 • 2 armaturer i badrum (b)
 • 4 rörutlopp till ytterbelysning
 • 2 utvändiga uttag
 • 1 ringklocka (vi köpte egen ringklocka)
 • el till 1 centraldammsugare

Vi valde till:

 • el till micro
 • el till torkskåp
 • el i kommoder
 • fler eluttag och lampknappar invändigt och utvändigt
 • eluttag i köksö
 • dimmer till flera lamputtag
 • Schneider electrics uttag ”Renova” istället för standard
 • 2 st nätverksuttag
 • spottar i alla fönstersmygar
 • spottar i vitrinskåp
 • spottar i badrum
 • spottar under kökskåp
 • spottar under skåp i tvättstuga
 • spottar i verandatak
 • astronomiskt ur till ytterbelysning som gör att den tänds och släcks automatiskt
 • 7 st ytterbelysning ”Paris” från Norlys och 2 st ”Cone” från Hide-a-lite
 • sensorstyrd belysning i garaget (såååå nöjda med detta val!)

Hade vi haft en högre budget för el så hade vi valt till ett smart system med displayer där man kan styra belysningen, infällda högtalare, fler nätverksuttag samt dimmer på 100% av alla lampor. 

Här kommer 12 snabba tips till dig som ska planera el!

1) Gå från rum till rum fysiskt i huset och visualisera vardagen. Hur går du i huset, vad exakt gör du i rummen: laddar mobiltelefon, stryker, vispar med elvisp, brygger kaffe, laddar tandborsten, fönar håret, sätter belysning i en julgran, sätter upp en julstjärna, tittar på tv, etc

2) Fundera redan nu över hur inredningen kommer att se ut. Ska det tex finnas en bokhylla, garderob eller vitrinskåp som behöver ljus i sig?

3) Spottar i fönstersmygarna istället för fönsterlampor. Vi har valt det i alla våra fönster och fönsterdörrar för vi tycker det ger ett behagligt och härligt ljus. Man slipper också hänga upp/ställa dit fönsterlampor och får ett stilrent fönster.

4) ”Göm” uttag under köksön och i kommodens lådor i badrummen.

5) Tänk på att alla uttag inte måste sitta nere vid golvet, det kan vara både praktiskt och snyggt att ha de i linje med fönster. Många tycker att det är praktiskt att ha ovanför fönster, personligen tycker jag inte det är så snyggt men vet man med sig att man ska ha fönsterlampor så är det smart.

6) Det kanske känns långt bort men fundera över vart julgranen kommer stå och vart du kommer vilja sätta upp adventsljusstakar och julstjärnor.

7) Dimmer, dimmer, dimmer. Helst av allt skulle jag vilja ha dimmer på alla lampor. Men var realistisk och fundera över vilka lampor du verkligen har behov av att dimra. Tänk också på att det är en ganska enkel sak att installera i efterhand.

8) Astronomiskt ur gör det möjligt att få ytterbelysning som styrs av solens upp och nedgång. Du slipper komma hem till ett mörkt hus.

9) Är du osäker på ytterbelysningen, åk till huset med ficklampa när det är mörkt och lys där du planerar att sätta lamporna.

10) Sätt eluttag även utanpå huset, ifall du t ex vill koppla in en ljusslinga över altanen, en pergola eller liknande. Eller om du planerar för markiser.

11) Ska du ha en robotgräsklippare – planera för uttag till den på en bra plats på tomten.

12) Garaget. En smart sak är att ha en lampa som är sensorstyrd i garaget. Då slipper du stå i mörker när du kliver ur den parkerade bilen. 

BYGGET DRAR IGÅNG

Husgrund

När det väl började hända saker gick det verkligen snabbt och det var så spännande att följa alla steg från när grunden lades till att platten gjutits. Det gick verkligen att föreställa sig hur trädgården skulle kännas storleksmässigt och i förhållande till huset vilket kändes otroligt bra!

Tomtgrunden klar och färdig för att börja gjutas.
Plattan har gjutits. - här ser man plattan till huset rakt framifrån
Byggställningen uppe och redo för husdelarna att anlända.

Veckans bästa var när vår kontakt på JB Villan mailade och frågade om vi tänkt på att gångjärnen till våra ytterdörrar är i krom? (vi hade ju mässinghandtag). Eh, nej det hade vi ju inte tänkt på. Så tack vare hans uppmärksammade öga (han börjar förstå att vi är noga med detaljerna) så får vi nu mässinggångjärn. Tack Patrik, du är bäst!

Veckans sämsta var att vi bestämde vilken av pardörrarnas vänstra och högra dörr ut mot trädgården som ska öppnas först och sedan ändrade oss ett par timmar senare på pardörren i köket, men då var det redan försent och kostnaden för att ändra var 2 500 kr. Riktigt dåligt tyckte vi så nu får vi leva med att den högra sidan istället för den vänstra öppnas först. Inte hela världen men irriterande.

HUSBYGGE

Det gick undan med husbygget när det väl drog igång och det var så spännande att följa allt nytt som hände hela tiden. Som byggherre är man ansvarig för att frakta bort skräp som blir över på tomten.

Första husdelarna på plats 🙂
Här är husdelarna på plats och fasaden håller på att färdigställas.
Hus och fasad på plats

FASADMÅLNING

När ställningarna väl var på plats tänkte vi att det var smidigt att passa på att måla övre delen av huset. Huset är väldigt högt så det hade varit krångligt att ordna egna byggställningar för att måla senare.

Tips! Så här målar du en fasad: Här finns en bra steg-för-steg guide hur du målar en träfasad!

Här är vi redo att sätta igång fasadmålningen längst upp på huset.
Ovärderlig hjälp av våra föräldrar! Utan dem hade vi inte kommit så långt som vi gjorde med målningen så snabbt. Matias föräldrar som hade kommit hit från Katrineholm och slitit i tre dagar nu, pappa som känns som en naturlig del av bygglaget och mamma som tar hand om barnen.
Takfoten - jobbigaste, svåraste och mest otillgängliga delen på hela huset.

FÄRGVAL PÅ FASADEN

Vilken nyans av vit blev det då?! Alltså det var det svåraste valet av alla till huset. Jag blir fortfarande inte klok på alla olika vita nyanser som ska passa ihop. Hade varit mycket enklare att välja ett hus med kontrasterande färger… men vill man ha vitt så vill man! Det blev i alla fall Jotun Eggvit 0502-y, en mjuk vit ton med lite gult i sig för att inte bli bländande vit. 

Tips! Tänk på att nsc koden 0502-y och S0502-y är två helt olika kulörer. S står för second edition och den är mycket gulare än den variant utan s som är mer ren vit. S0502-y är oftast den nyans (tyvärr) som innerdörrar och lister kommer i. 

ALTANEN

Nu gick det snabbt i svängarna – när målningen var klar och byggställningarna var borta drog vårt altanbygge igång! Det var knappt så vi hängde med själva men när vädret visade sig från sin bästa sida och vi fick möjlighet till hjälp med arbetet så var det lika bra att köra! Vi grävde ur och planade till marken där altanen ska vara, mätte ut vart plintarna skulle sitta, grävde hål och började placera ut dem. Det var ett slitigt arbete och det kändes verkligen i kroppen efteråt!

Marken förberedd för altanbygge.
Här drar altanbygget igång.
Altanbygget nästan helt klart.

SLUTBESIKTNING

Slutspurten var intensiv! Våra fantastiska hantverkare slet in i det sista och jobbade sent flera kvällar för att hinna klart med allt inför slutsamrådet. Jag måste erkänna att vi var ytterst tveksamma till att de skulle hinna men vet ni – det gjorde de!! Vi var där Matias, jag, mamma och pappa och städade innan så att det skulle vara fint och lätt för besiktningsmannen att gå igenom huset.

Tidigt på morgonen mötte vi upp JB Villans reklamationsansvarige för genomgång av försäkringar på huset och de olika produkterna (så som frånluftsvärmepump, fönster, dörrar, golv etc.) och skötselråd för dem. Efter det kom vår besiktningsman och i två timmar gick han runt med ficklampa i husets och garagets insida och utsida och tittade på varenda detalj. Bra upplägg av JB Villan att samtidigt ha med snickare på plats som allt eftersom kunde justera saker som behövde justeras, en kökslucka, en dörr, ett handtag på en kommod etc. Allt hanns inte med så de bokade in en tid vid en senare tidpunkt då de kommer och fixar det sista.

När besiktningen var klar kom byggnadsinspektören från kommunen och vår kontrollansvarige för att också gå igenom huset. När allt var klart så fick vi besked att allt var godkänt för inflyttning, en helt overklig känsla att huset nu var vårt!

Slutbesiktningen - roligt att besiktningsmannen gillade vår vita färg på väggarna så mycket att han bad om att få kulören, då han precis ska måla om hemma. Gissa om jag blev glad över den frågan! Så som vi slitit med alla dessa vita nyanser!! Jotun Egghvit 0502-Y är den kulör vi använt på väggarna både på utsidan och insidan av huset.

Tips! Här kan man läsa mer om hur en slutbesiktning går till och vad som händer efteråt. 

INFLYTTNING

Det går inte att beskriva med ord hur den här resan att bygga hus har varit, det känns som ett liv innan och ett liv efter. Vi har lärt oss så otroligt mycket om saker vi inte hade en aning om innan, och det har varit så KUL! Men självklart även stressigt, oroligt och sjukt spännande. Än är vi ju faktiskt inte riktigt i mål, vårt nästa projekt i vår och sommar år 2020 är trädgårdsplanering och slutmålning av verandan. Men just nu ser vi fram emot att få landa i vårt drömhus och slippa ta en massa beslut för en liten stund.

Nu är huset godkänt och vi får flytta in, hurra!! 😊

EN TID EFTER INFLYTTNING

När vi hade bott i huset drygt en och en halv månad kom det från vårt slutsamråd ett protokoll vår besiktningsman skrev med diverse små åtgärder som skulle göras. På den listan fanns följande punkter kvar som JB villan skulle ordna:

 • Byte av fönster på övervåningen som inte var tätt (det visslade och tjöt i hela huset när det blåste).
 • Brytbräda på garaget skulle sättas upp.
 • Del på stuprör på framsidan skulle sättas fast.
 • Värmepannan skulle byggas in högst upp vid taket.
 • Lister vid skjutgarderoben i hallen skulle målas.
 • Spegelskåpet i lilla badrummet satt för högt och skulle sänkas.
 • Värmepumpen (NIBE F730) hade krånglat från och till sedan vi flyttade in.

Hur trivs ni idag i huset nu när ni har landat lite mer?

Idag njuter vi till fullo av vårt fina hus och terrass där vi varvar lantlivet med storstadslivet då min man fortfarande jobbar i Stockholm, vi har en lägenhet där och mycket av vår nära släkt och vänner.

Här kommer några bilder på huset och utemiljön som det ser ut färdigställt.

Huset färdigt med terrass och gräsmatta.
Vår terrass som är totalt på ca 107 kvm. Från husväggen ut mot gräsmattan går den 7 m på vardera sida om vinkeln. Ut från vinkeln i mitten går den 4,6 m och ut på kortsidan från gästrummet går den ca 2 m och är 15 m lång. Vi har valt 145 mm breda träplankor.
Foto: Hanna Maxstad. Vi är så nöjda med huset idag och glada över beslutet att flytta hit till Lidköping.
Huvudentré
Vår huvudentré där man ser rakt igenom huset och ut mot baksidan.
Entré där hall möter vardagsrum.
Köket med köksön i mitten, vi är glada över all förvaring vi har byggt in.
Vi ville ha ett kök med mycket ljusinsläpp och här ser ni fönster och dörrar i flera olika vinklar.
Sovrum på övre plan.
Barnrum på övre plan med inbyggd förvaring.

Följ gärna min blogg: http://www.johannawalden.se och/eller Instagram på @villawalden

Här kommer några av våra bästa råd till er som går i tankarna att bygga hus:

Är du novis i husbranschen och står inför valet att bygga? Här är mina 8 bästa tips!

 • Även om du inte kan någonting om hus så våga hoppa på tåget! Du lär dig efter hand, och ALLT går att googla sig till!
 • Prata med människor som byggt tidigare!
 • Bygg BARA med en välkänd och etablerad husleverantör.
 • Promenera runt och känn in området där du ska bygga, prata med grannar och se över hur prisbilden för hus i närheten ser ut.
 • När du väljer tomt, var medveten om hur solen går och hur huset är möjligt att placera på tomten. Och vilken husmodell som passar för just din tomt.
 • Gör en tydlig kalkyl, räkna i överkant och lägg på 5-10% som buffert.
 • Räkna på mer budget för el än du tror.
 • Gör jättemycket research, speciellt om du är noga med detaljerna. Läs på och besök så många hus du bara kan i samma stil som du ska bygga. Det är en sak att se ett hus på en ritning och en helt annan att uppleva det i verkligheten.

5 tips vid placering av hus på tomt

 1. Titta på detaljplanen för området. Vad finns det för bestämmelser om hur man får placera hus och garage på tomten.
 2. Ta reda på hur ljuset faller på tomten. Det kan du t ex göra på solinfo. Då ser du vart runt huset det är du mest kommer att vilja vara och vart du t ex vill bygga altan.
 3. Markera ut huset på din tomt. Använd pinnar för att markera husets form, fundera på placering av rum, fönster, entré så att du får en bild av huset på plats på tomten. I vårt fall vill vi ha så mycket trädgård på baksidan (söder) och i sydväst som möjligt, det är där solen är större delen av dagen. Därför har vi t ex placerat en altandörr i gästrummet ut mot trädgården i väst, för att lätt kunna ta sig ut i kvällssolen.
 4. Titta på befintliga hus och garage hur de är placerade på tomten och i förhållande till varandra. Vi har åkt runt och tittat på en massa!
 5. Mät, mät, mät! Låna en kompis tomt med hus och garage (tack Eva o Erik!) och MÄT. Markera ut hur just din trädgård kommer att se ut. Detta är oslagbart, man får verkligen en känsla av hur stor trädgården kommer att kännas i förhållande till huset.

 Övriga tips!

 • Här kan du läsa mer om byggnadskreditiv.
 • Att förhandla om räntan är viktigt, Här finns lite hjälp på vägen.
 • Att hänga med i alla termer kan vara en djungel, Här hittar du 20 ord som är bra att känna till.
 • Här hittar du, och kan jämföra, bankernas aktuella listräntor och snitträntor.

20 saker jag inte visste att jag brydde mig om förrän jag byggde hus

 • Hur bred en tröskel är.
 • Om golvplankorna är lagda horisontellt eller vertikalt.
 • Vad det är för färg på fogen mellan kakelplattorna i badrummet.
 • Hur bred panelen är på ett hus.
 • Vart brytbrädorna sitter på ett hus.
 • Vilken sorts råglas det är i ett badrumsfönster.
 • Hur ett fönsterfoder ser ut.
 • Vilken dörr man öppnar först i en pardörr.
 • Vilken sorts trä det är i en trappa.
 • Hur nära väggen en toalettstol är placerad.
 • Vart väggventiler sitter.
 • Hur många grader ett hustak lutar.
 • Vart lampknapparna är placerade.
 • Vilken isolering det är i väggarna.
 • Hur ett garage kan se ut.
 • Hur bred en husknut är.
 • Vilket håll en balkongdörr öppnas åt.
 • Hur högt en badkarsblandare sitter.
 • Hur långt in på en tomt ett hus är placerat.
 • Hur bottenventilen i ett handfat ser ut.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.