Markarbete inför bygge av uppfart och garage

Denna vecka har det hänt en hel del och vi har nu fått upp stödmurar, breddat uppfarten och börjat gräva för att dra vatten & avlopp.

Stödmurar på sidan mot grannen

För att vinna tomtyta och klara belastning av fordon behövde vi planera in bygge av stödmurar på sidan mot grannen. För att kunna bygga en stödmur behöver man börja med att gräva ur och förbereda marken. Precis i slutet av utgrävningen upptäckte vi att berget kom men det gick att lösa genom att lägga ett lägre L-stöd just där.  

Förberedelser för att kunna anlägga stödmurar, berget kommer ner precis i slutet av utgrävningen som syns på bilden.
Så här ser det ut med L-stödet på plats
Uppfarten breddas

För att få plats med ett dubbelsidigt garage med en carport och ett garage behövde vi bredda hela uppfarten. Det är precis så att det passar och vi hade tur som fick till måtten 🙂

Här pågår arbete för att förbeda marken för garageplatta

Berg i vägen för rördragning

Idag grävdes hela uppfarten upp för att kunna förbereda för rördragning av vatten och avlopp. Det upptäcktes snabbt att berget gick precis under ytan men som tur var gick det att lösa ändå genom att vi kan använda isolerade kulvertlådor för vatten- och avloppsledningar. Tillsammans med värmekabel kan lådan läggas ytligt. Det är också möjligt att lägga den direkt på marken och gör man det ska man se till att man skyddstäcker med fyllning för att förhindra skador.

Isolerlådan brukar används när markförhållandena är svåra som t.ex. berg. Kan man undvika att spränga så vill man göra det då det är dyrt och kan vara krångligt beroende på hur berget ser ut. Vårt berg visade sig vid husbygget (år 2016) vara full av sprickor och ihåligheter vilket skapade mycket problem då sprängningen inte gav full effekt som det annars gör när berget är fast. Sprängningsarbetet blev komplicerat och tog tid. Vi är väldigt glada att vi nu slapp spränga igen. 

Så här kan en isoleringslåda se ut
Här ser man berget som ligger under ytan.
Stenar till naturstensmuren

Det låg en hel del stora stenbumlingar under marken vilket var jättebra då vi behöver all sten sedan till bygget av den fortsatta naturstensmuren som kommer gå hela vägen ner till gatan.

Här lades alla stenbumlingar som ska användas sedan vid murbygget
Prenumerera på bloggen via e-post

Få senaste uppdateringarna om vårt garagebygge direkt till din e-post.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.