Spöktårta i marsipan

Vad gör man en regnig och lite halvtrist söndag i oktober? Bakar spöktårta såklart! Ett roligt och kreativt projekt som tar ganska många timmar att göra och passar perfekt att göra ihop med barnen. Se här hur vi gjorde!

Först gjorde vi klart alla grunddelar som sockerkakan och marängspökena

Marängspöken

Ingredienser:

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit (12%)
  • 1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°C varmluft
  2. Vispa äggvitorna med elvisp tillsammans med ättiksspriten och hälften av strösockret i ca 2 min på medelhastighet
  3. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet i ca 4 min
  4. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott
  5. Klicka små maränger på plåt med bakpapper och anpassa efter den storlek och antal du vill ha
  6. Grädda i ca 1 timme och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 min. 
Tårtbotten som skärs i 3 delar

Tårtbotten

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °C
  2. Smörj och bröa en rund form (ca 24 cm)
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. 
  4. Häll all smet i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen i några minuter. Ta ur den ur formen och låt den kallna.

Montering och fyllning

Dela kakan i 3 bottnar.

Ingredienser fyllning

  • Marsankräm (1 påse och 3 dl mjölk som vispas ihop)
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl hallonsylt
Gör så här:
  1. Gör marsankrämen och låt den kallna
  2. Vispa grädden tjock och smaksätt med vaniljsocker
  3. Blanda grädden med marsankrämen
  4. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylten och ett lager kräm. 
  5. Lägg på nästa tårtbotten och bred på kräm. Lägg på sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att det blir högre på mitten.
Gick bra att få dit marsipan locket och på bilden syns första dekorationen av en gravsten som vi gjorde av överbliven marsipan och fäste på tandpetare
När bakplåtspappret rullade ihop sig fäste jag det i kanterna med marsipanen

Marsipanlock

Ingredienser:

  • Marsipan 400 g
  • Svart karamellfärg

Gör så här:

  • Blanda marsipan med svart karamellfärg och knåda ihop tills marsipanen blir helt svart. 
  • Ställ gärna i kylskåpet en stund så det svalnar. Ta fram ett bakplåtspapper och strö över lite potatismjöl på det. Om bakplåtspappret rullar ihop sig så kan man ta lite av marsipanen och fästa på bänken så att det hålls fast.
  • Ta lite potatismjöl på kaveln och börja rulla marsipanen tills du får en fin slät och tunn yta. 
  • Lyft bakplåtspappret med marsipanen och lägg marsipanen på tårtan som lock. Dra försiktigt bort bakplåtspappret. 
  • Skär lite runt kanterna på tårtan för att få en fin kant.
Tårtan med alla våra spöken och gravstenar
Tårtan uppskuren och den var riktigt god kan jag intyga!
Prenumerera på bloggen via e-post

One thought on “Spöktårta i marsipan

  1. Pingback: Boendeinspiration & husbyggarberättelser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.