5 goda råd från andra husbyggare

Går du i husbyggartankar eller befinner du dig kanske redan i en husbyggarprocess?

Det är mycket att sätta sig in när man ska bygga ett nytt hus! Ju mer påläst du är desto enklare kommer din husbyggarresa att bli. Här kommer fem goda råd från andra husbyggare som har gått igenom hela husbyggarprocessen:

  1. Ta in många offerter! Val av husleverantör är jättesvårt, men se till att ta in offerter från fler företag än ett så att du kan jämföra vad som ingår och vad det kostar. Vad för slags hus passar på tomten ni hittat? Vad använder de olika husfirmorna sig av för leverantörer? Vem bygger köket, badrummet eller lägger golven? Vem är vitvaruleverantören och så vidare… Tänk också på vad ni har för möjligheter att justera husets väggar/utformning. Om det går att förändra något, vad kostar det? Vad ingår? Vad kan ni ställa för krav? Vad förväntas av er? Det är viktiga frågor att ha med sig hela tiden i byggprocessen. Bygg helst med en välkänd och etablerad husleverantör, det kan spara mycket pengar och huvudvärk i ett senare skede. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka när du väljer hus – husbyggarpodden. 
  2. Var noga med att känna in tomten och omgivningarna och planera huset utifrån dessa förutsättningar. Fundera igenom vilket hus som passar tomten och hur huset ska placeras på tomten. Var går solen upp och ned och vid vilken tid på dagen? Hur ska köket, vardagsrummet och sovrummen placeras bäst i förhållande till detta? Hitta.se har en smart funktion som heter solinfo där man kan söka efter en tomt och se information om solens banaUndersök också marken – vad behövs för att göra tomten byggklar? Kanske tillkommer stora kostnader för sprängning, schaktning och andra markarbeten. Provgräv gärna på tomten innan ni sätter igång med markarbete för att slippa stöta på överraskningar såsom berg eller lös mark som kanske behöva pålas. 
  3. Planbestämmelser/bygganvisningar. Hör med din kommun vilka planbestämmelser som gäller för tomten. Om det finns en detaljplan anger den hur du får bygga. Det kan till exempel finnas bestämmelser för höjd, exteriör och hustyp. Titta även på kommunens områdesplan där du kan se vilka framtidsplaner som gäller för området. När du bygger hus behöver du anlita en certifierad kontrollansvarig som ska finnas vid din sida under byggtiden och hjälpa dig att säkerställa att projektet följer plan- och bygglagen. Här kan du läsa mer om och boka en kontrollansvarig. 
  4. Budget och kompromisser! När man bygger hus har de flesta en begränsad budget att förhålla sig till. En smart strategi är då att kompromissa om saker man verkligen vill ha men som är lite enklare att ändra i framtiden. En husbyggare ville t ex ha stenskivor i köket men det blev väldigt dyrt så kompromissen blev att välja träskivor istället. Det är relativt enkelt att byta ut skivorna i framtiden sedan när man har möjligheten. 
  5. Var involverad i processen! Var ihärdig och ligg på. Ring gärna det där extra telefonsamtalet för att försäkra er om att saker och ting blir som ni vill ha det och att allt ligger i fas! Var med så mycket du kan! Du har rätt till att prata med kunniga personer och känn inte att du är för petig eller nojig, det är ju dina pengar och ditt hus! 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.