Ingredienser:
- 50 gram jäst (söt)
- 2 dl kall mjölk
- 1 paket saffran
- 2 msk socker
- 125 g smör (rumstemperatur)
- 1 ägg
- 7 dl vetemjöl
Fyllning:
- 100 g kokosflingor
- 0,5 del ljus sirap
- 0,5 dl strösocker
- 0,75 dl grädde
- 40 g smör
Så här gör du:
Häll upp den kalla mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Häll i saffranspulver, socker, smör och ägget i mjölkjästen. Blanda sedan ner vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en slät deg.
Gör iordning fyllningen genom att hälla i alla ingredienser för fyllningen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter.
Ta upp saffransdegen på ett välmjölat bakbord och knåda. Dela upp degen i 5 lika stora bitar och dela varje del i 6 bitar. Rulla upp bullar av bitarna och sätt i formar.
Tryck ut en håla i bullen och lägg i en klick fyllning (om du vill kan du också fylla några bullar med ca 5 st russin istället). Täpp igen hålet och lägg bullen med hålsidan nedåt. Ställ alla bullar sedan att jäsa under en handduk i ca 1 timme och sätt ugnen på 225 grader.
När bullarna är färdigjästa, pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen ca 7-8 minuter.