Julbak lussekatter och knäck med tvist

I år ville jag göra något annorlunda med de klassiska julbaken och gick all in på både lussebullar och knäck!

Av lussebullarna gjorde jag små bollar som jag sedan fyllde med smörkolacocos samt strödde på pärlsocker uppe på bullen. Blev riktigt gott faktiskt! Jag gjorde också några mer klassiska varianter för de som inte vill vara fullt så experimentella. Fyllningen för dessa bullar blev istället klassiska russin. 

Lussebullar (30 st)

Ingredienser:

  • 50 gram jäst (söt)
  • 2 dl kall mjölk
  • 1 paket saffran
  • 2 msk socker
  • 125 g smör (rumstemperatur)
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g kokosflingor
  • 0,5 del ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker 
  • 0,75 dl grädde
  • 40 g smör

Så här gör du:

Häll upp den kalla mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Häll i saffranspulver, socker, smör och ägget i mjölkjästen. Blanda sedan ner vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en slät deg. 

Gör iordning fyllningen genom att hälla i alla ingredienser för fyllningen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter. 

Ta upp saffransdegen på ett välmjölat bakbord och knåda. Dela upp degen i 5 lika stora bitar och dela varje del i 6 bitar. Rulla upp bullar av bitarna och sätt i formar.

Tryck ut en håla i bullen och lägg i en klick fyllning (om du vill kan du också fylla några bullar med ca 5 st russin istället). Täpp igen hålet och lägg bullen med hålsidan nedåt. Ställ alla bullar sedan att jäsa under en handduk i ca 1 timme och sätt ugnen på 225 grader. 

När bullarna är färdigjästa, pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen ca 7-8 minuter. 

Cocosknäck (ca 40 st)

De här gjorde jag idag samtidigt som jag gjorde lussebullarna. Jag fick överbliven fyllning från lussebullarna som jag kunde göra cocosknäck av istället. 

Ingredienser:

  • 200 g kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 50 g hackad mandel (valfritt och mängden kan du också variera)

Gör så här:

Häll i alla ingredienser i en kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck. Anpassa koklängden efter hur hård du vill ha cocosknäcken.

Tips! Om du vill göra både dessa recept går det jättebra att göra dem samtidigt då fyllningen för lussebullarna är i princip samma ingredienser som för cocoskäcken. Det du gör då är att du gör samma mängd cocosknäck som receptet ovan. Koka upp fyllningen/cocosknäcken i kastrullen och sänk sedan temperaturen. Låt stå och sjuda ca 5 minuter. Fyll sedan lussebullarna med rinnande cocosknäck. Resten av fyllningen/cocosknäcken låter du vara kvar i kastrullen och addera mandeln. Koka utan lock, rör om du och då tills smeten klarar kulprovet för knäck.  

Prenumerera på bloggen via e-post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.