Inspiration inredning och mat

Så var nyårsfirandet slut och vi hade en lugn och mysig nyårsafton med nära familj! Fokus låg på god mat och piff hemma. Samma var det över julen och det har verkligen varit de lugnaste och mest stressfria helgdagarna jag någonsin har haft. Verkligen skönt och avkopplande – detta kanske man borde göra varje år!? Mycket serier och filmer har det också blivit och här kommer två riktigt bra tips jag kan rekommendera: 

  • Queen’s Gambit – en miniserie i 7 delar som handlar om en föräldralös flicka som växer upp på ett barnhem på 50-talet och lär sig spela schack. Hon utvecklar också ett svårt pillermissbruk som hon behöver handskas med i takt med att schack-karriären tar fart.
  • Contagion – en Amerikansk thrillerfilm om ett virus som är ännu mer smittsamt och dödligt än Corona. Filmen är gjord redan år 2011 men har fått nytt liv under 2020 i samband med att Coronaviruset började spridas runtom i världen.

Eftersom jag hade så mycket tid så lade jag lite extra fokus på nyårsdukningen i år. Har på senare år verkligen börjat uppskatta våra äldre serviser som vi tidigare har fått av släkten men som mest bara stått i skåpen och samlat damm. 

I årets dukning ingår blåklint – en servis som jag samlat på sedan jag var tonåring, telemarks silver från Norge och vackra gamla glas som har ärvts i flera generationer.

Blåklint och telemarksilver
Vackra vin- och champagneglas ärvt i släkten

I mitten på bordet finns också bordsdekorationer som eucalyptus, vita rosor, ljusslingor och ljusstakar.

En blandning av ljus, små glas med vita rosor i, eucalyptus, ljusslingor och ljuslyktor
Små ljusslingor i stjärnor som hänger från lamporna
Hela nyårsdukningen

Maten hade vi preppat hela dagen där vi hade flera rätter man kunde göra i förtid som bland annat jordärtskockssoppan och efterrätten – klassiskt pannacotta med lime och hallon. De andra rätterna kunde vi också förbereda genom att hacka upp allt så att det enkelt kunde tillredas à la minute. 

Här är hela vår nyårsmeny:

Plockmat: friterade jätteräkor, ostbollar och grönkål. Till räkorna och ostbollarna serverades en sötsur sås.

Förrätt: jordärtskockssoppa

Huvudrätt: kalvstek med kokta och stekta grönsaker, rödvinssås och risotto med kantareller

Efterrätt: pannacotta med lime och hallon

Plockmat

Frityrsmet till jätteräkorna – ca 4 portioner:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl ljus öl
  • 1 äggvita
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
När smeten är klar, doppa räckorna i smeten och lägg i fritösen. När färgen ser fin ut är räkorna klara.
 
Friterad grönkål: plocka isär blad i lagom stora bitar. Se till att grönkålen är torr innan du stoppar in dem i fritösen. Ska friteras på 130 grader. När de är klara, lägg ut dem på ett fat och salta.
 
Förrätt 

Jordärtskockssoppa 4 portioner:

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 1, 5 dl vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Skala jordärtskockorna och morötterna. Skär i bitar. Finhacka lök och vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.

Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
 
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
 
Varmrätt
 
Kalvstek
  • Sätt på ugnen på 100 grader, salta och peppra köttet och stek i timjan och vitlök.
  • Grilla steken i ugnen tills den blir 62 grader. 
  • Ta ut steken och paketera den i foliepapper. Låt den efterstekas tills den kommer upp i 65 grader. 
  • Höj ugnstemperaturen till 225 grader.
  • Lägg slutligen på vitlökssmör och låt den steka i ugnen i mellan 5-10 minuter i 225 grader.
Rödvinssås (4 portioner):
  • Fräs 1 gul lök och 2 vitlökar
  • Häll på 3 dl rödvin
  • Lägg i lagerblad och timjan
  • Reducera ner till hälften
  • Sila bort löken och ha därefter i en klick smör och reducera upp
  • Ha i 6 dl kalvbuljong och reducera ner till hälften

Kokta och stekta grönsaker

  • Skär morötter i mindre stavar och koka i lite salt tills de blir mjuka
  • Stek frysta harry kuvert i soja tills de blir mjuka

Dekorera gärna med grönsakerna runt kalvsteken.

Risotto (rekommenderar Saltå Kvarn)

  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1 schalottenlök
  • 4 dl arborioris
  • 1-2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och peppar

Värm buljong i kastrull. Bryn lök och ris i olivolja i 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Häll i 1/3 av buljongen och låt det koka in något under omrörning. Späd med lite buljong i taget under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd (lite al dente brukar vara godast). Denna process brukar ta ca 20-25 minuter. När det är klart ta av från spisen och häll i osten och krydda med svartpeppar och salt. Servera omgående.

Efterrätt

Klassisk pannacotta med lime och hallon – 4 portioner

  • 1 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • lime och hallon
  • 1. Lägg gelatinbladet i blöt, koka under tiden upp grädden, lägg i den hela vaniljstången och sockret.
  • 2. Låt detta koka i några minuter. Dra kastrullen av plattan.
  • 3. Tag ur vaniljstången och torka av den. Dela den på mitten och skrapa ur alla de svarta små fröna. Lägg tillbaka fröna i grädden och släng vaniljstången.
  • 4. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt det smälta ned i den varma vaniljgrädden.
  • 5. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylen under ca 3 timmar.
  • 6. Garnera med limeklyftor och hallon.

Gör gärna hallonsås till: koka ihop hallon och lite strösocker, ha gärna i lite lime.

Ett nytt år har inletts och det har varit välkommet! Äntligen ligger år 2020 bakom oss och vi kan blicka framåt. Vi får hoppas att vaccineringen går fort och att vi snart kan börja träffas normalt igen. 

Önskar er alla ett friskt och lyckligt 2021!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.