Berättelsen om ett husbygge med tomtstyckning

Emmeli och Simon heter vi och det här är vår berättelse om när vi styckade av en tomt och byggde vårt drömhus. Häng med på vår resa från start till mål 😊

Här är vi när vi precis har fått nycklarna till vårt nya hus 🙂

Vi köpte en avstyckad tomt av mina föräldrar

Tomten har funnits i vår släkt i generationer och vi var så glada när vi fick chansen av min mor och far att stycka av och köpa en del av tomten. Tomten ligger perfekt i byn i Östersund och vi visste att utsikten skulle bli fin efter att alla träd hade fällts ner.

Avstyckning tomt

När vi skulle stycka av tomten kom en glad lantmätare ut och därefter var det möte med markägarna runt omkring. Det var viktigt att alla var överens om var gränserna gick då kartorna senast var uppdaterade på 50-talet.

När vi hade satt ut tomtgränserna såg vi att tomten var bredare längre upp och smalnade av en bit längre ner där vi inte är lika beroende av ytan. Både vi och min mamma och pappa (som äger marken) var nöjda med de nya markeringarna. Efter att tomten nu var utsatt återstod bara pappersarbetet med kommunen. Exakt hur stor tomten slutligen skulle bli beslutade kommunen men vi fick en uppskattning på ca 2 200 – 2 500 kvm vilket kändes perfekt!

Röjning på tomten

När markeringarna var klara kunde vi sätta igång markarbetet. Det var många träd som behövde fällas men som tur var hade vi min far som fällde alla de stora tallarna och vi bidrog med att dra dem i snön.

Ett hårt arbete att fälla och röja alla träd

Vi fick gratis fyllnadsmassor

Vi hade sådan tur att ett cykelbanebygge pågick samtidigt som vårt tomtarbete vilket innebar att vi skulle i princip få en mängd fyllnadsmassor till på vår tomt. Precis vad vi behövde för att jämna ut marken.

Vi hade bestämt ett datum senare på våren i maj vilket vi tyckte var perfekt då vi vid den tiden räknade med att vi skulle ha fått bygglovsansökan godkänd. Men sedan ringer de redan i januari och meddelar att cykelbanebygget gick mycket fortare än planerat och de ville börja tippa massor på vår tomt.

Då fick vi panik då vi varken hade bygglov och marken var fortfarande full av stubbar och bråten sedan avverkningen. Hur skulle vi lösa detta??

Vid lite efterforskningar fick vi veta att det gick att söka tillstånd för fyllnad hos Länsstyrelsen. När vi ringde dit fick vi veta att det skulle ta 6 veckor att få tillståndet men då utnyttjade jag all min charm på telefonen och lyckades få ner tiden för beslutet till 4 dagar istället! Cykelbanearbetet ringde på en torsdag, tisdagen efter fick vi tillstånd av Länsstyrelsen och direkt hyrde vi in en grävmaskinist som rev upp alla stubbar och bråten. På onsdagen kom fyllnadsmassorna från cykelbanearbetet och det var galna mängder lastbilslass, precis vad vi behövde 😊

 Ny insikt: När det väl händer, då händer allt samtidigt, med väldigt kort varsel. 

Riktigt stora mängder fyllnadsmassor från cykelbanearbetet
Vi hade fullt upp att bara få ut all fyllnadsmassa på tomten

Val av husleverantör

Vid val av husleverantör åkte vi på husvisningar i Östersund och träffade ett par säljare för att få en bild av kostnader och kvalitet. Vi tänkte några varv, men till slut så hittade vi vårt hus. Ett Eksjöhus, som jag faktiskt när jag såg det första gången i katalogen sa lite skämtsamt, ”Japp, där är det, det tar vi!”. Att det hette ”Nostalgi” gjorde inte saken sämre, så fint.

Val av husmodell

Att välja husmodell var lurigt, det fanns så mycket att tänka på och jag kan erkänna att jag var lite nervös första gången vi slog oss ner, tänk om vi skulle tänka helt olika? Som tur var gick det bra och vi landade i samma hustyper hela tiden. För Simon var köksö ett måste och jag önskade en öppen känsla fast med kök och vardagsrum lite åtskilda så att det inte känns som samma rum.

Det blev ett hus med liggande panel i vinkel med trappa mitt i huset, en inritad köksö från start och en planlösning med öppen känsla med kök och vardagsrum i vinkel, plats för flygel (viktigt på sikt!) och sovrum på övervåningen med utsikt mot stan.

Husmodell från Eksjöhus katalog
Planlösning på nedervåningen
Planlösning på övervåningen

När tillståndet från kommunen gällande tomtgränserna kom in och vi hade bestämt oss för husleverantör, husmodell och planlösning kunde vi skicka in vår bygglovsansökan.

Inredningsval

Under tiden när vi väntade på bygglovet så satte vi igång processen med att välja inredningsval.

Vårt första möte gällde kakel och klinker till hall, tvättstuga, kök och badrum. Vilken djungel det var och oj vad allt kostade. Det första säljaren sade var att han aldrig varit med om någon som klarat sig på bara det som ingår i priset man räknat med. Detta tog vi med en nypa salt då vi var noga med att inte spräcka budget. Men när han började visa vilka plattor som var standard insåg även vi att det skulle bli svårt. Ganska snabbt bestämde vi oss för att lägga mer krut på golv och mindre på vägg.

Vi fick massor av bra tips! Till exempel att vi bör ha samma färg på golvet i hallen och tvättstugan eftersom de ligger precis bredvid varandra, det hade vi inte alls reflekterat över.

 Golv till badrum

Vi fick reda på att ju mindre kakel- och klinkerplattorna var desto dyrare blev det, tur att vi ville ha stora plattor (förutom vid golvbrunnar där det måste vara en mindre).

Dessa fina kakelplattor valde vi

Lyckoträffen blev den golvplatta vi hittade till badrummen (svart) och tyckte så mycket om, den fanns också i grått. Vi ville ha samma typ av golvplatta som i badrummen, men i två färger, svart i badrummen och grått i hall/tvättstuga. Vi blev ju tipsade om att försöka hålla samma tanke genom de tre rummen eftersom de ligger kant i kant, så det kändes ju faktiskt som en lysande idé. 

Efter turen till Fresks åkte vi till kakelaffären igen och fick träffa den säljare som hjälpte oss vid vårt första besök vilket kändes kanon. Vi gick igenom varje platta, varje fog, varje list, båda golvsilarna och tittade på allt återigen. Och det kändes så bra. Säljaren verkade också tycka att vi gjort bra val och ville gärna ha fotobevis från huset eftersom han var nyfiken på resultatet, bara det känns ju extra bra. Där och då tog vi beslutet att ”nu kör vi”, gick ut i bilen och andades ut, smälte kostnaden och alla val och gjorde stor tumme upp på oss.

Handukstork

Vi tittade på en handdukstork i väldigt spännande utformning efter tips av elektrikern då väggytan inte är var stor där den skulle sitta. Det blev ett litet handduksträd i båda badrummen, både för långa och korta personer =) Vi hoppades på varma handdukar trots att de skulle hänga rakt ner, men det skulle tydligen fungera fint.

Handukstork som vi valde

Grunden börjar förberedas

Bygglovet godkändes och grunden började förberedas. Det gick snabbt undan när de lade dränering och förberedde för alla de rör till avlopp och liknande som skulle in i grunden senare.

Husgrunden på plats och förberedelser för rör

Emmelis Byggbageri

Det invigdes också ett ”Emmelis byggbageri”. En tanke som hade slagit mig tidigt under denna husresa. Att kombinera intresset för brödbakning med husdrömmen och få glada byggarbetare som eventuellt gör ett extra bra jobb hos oss kändes som en bra idé. Så, på fredagar levererades bröd så att byggjobbarna fick extra gott fika under fredagar och måndagar. I samma veva hann vi prata om veckan också och fick mötas. De blev väldigt glada för sitt bröd med nötter och tranbär 🙂

I samma veva levererades trekammarbrunnen, det var kul att se en sådan ovan jord, hade ingen aning om hur den såg ut faktiskt!
Fin platta i en vintrigt landskap

Byggställningarna uppe

Byggställningarna sattes upp och därefter började husdelarna anlända. Vi fick en första känsla över hur huset skulle stå på tomten och hur det kommer se ut när det är klart. Än så länge kändes allt bra.

Allt snart redo för husdelarna att anlända
Här anlände husdelarna och huset började sättas upp

Huset på plats

Bit för bit började huset komma på plats – alla väggdelar, alla takstolar och taket hade även börjat täckas vilket känns så skönt eftersom det regnade lite då och då.

Väggar och takstomme på plats
Snart kan byggställningarna plockas bort

Huset invändigt

När det var dags för arbetsplatsbesök tyckte kontrollanten att byggarna hade gjort ett bra jobb och det bästa av allt var att vi för första gången fick gå in! Wow, det var verkligen häftigt! Bara känslan av att trycka ner dörrhandtaget och öppna, äntligen. I huset var det ju fullt kaos men man fick ändå en första känsla över var rummen var, hur stora/små de var och hur det skulle se ut. Att kika ut genom fönsterna var också roligt, huset stod precis där vi ville med utsikt åt båda håll vilket var magiskt.

Från vänster: Tvättstuga, förråd, musikrum! Och just nu står vi i hallen =]
Köket just nu, ett tag kvar till middagsstök, men samtidigt närmare än någonsin!

Färdigställandet av huset

Snart var det dags för elektriker att komma in och innan dess skulle ett el-möte ske där man skulle gå igenom ritningar och de ändringar vi ville göra. Vi hade även fått reda på när vi kunde börja gå in och måla. Ja, det stämmer – vi hade bestämt oss för att göra all spackling och målning själva så att vi kunde spara lite pengar.

När vi väl hade satt igång och börja förbereda för målningsarbetet upptäckte jag att det var mycket svårare än vad jag först trodde. Lite naivt hade jag jämfört det med att renovera ett rum, man spacklar över spikhål, slipar till och täcker med ny tapet/färg. Men självklart så är ett nytt hus i lite annat grundskick än ett rum som en gång gjorts iordning. Gipsskivorna var ju inte jämna och efter varje meter kom en stor insjunkning som behövde fyllas igen med spackel. Alla hörn behövde förstärkas och spacklas jämna. Det satt en miljon skruvar överallt, både i tak och väggar. Det tog tid och det var svårt. Lite roligt var det också givetvis, speciellt när det blev fint.

Slitigt jobb att måla i ett nybyggt hus
Vi hjälps åt att måla

Byggställningar borta

Igår kväll mötte vi ett fantastiskt hus i solskenet! Byggställningen hade tagits bort och mamma mia vad fint det var!

Byggställningarna var nu borta

Det hade börjat bli varmt också och all snön hade töat bort. Vi kunde därför nu se alla stubbar och allt bråte som tidigare hade gömts undan av vintertäcket. Vi insåg att vi behövde fixa en grävare som kunde ta bort allt bråte och stubbarna annars skulle det bli svårt att så gräsmattan.

Många stubbar och bråte på tomten

Huset nästan helt klart nu

Nu började vi närma oss slutet och snart var det dags för slutbesiktningen. Helt plötsligt hade ett hem börjat kika fram. Från byggkaos stod vårt kök på plats, det fanns en trappa, det låg parkettgolv överallt… Det var så fint!

Köket på plats
Trappan på plats

Kontrollbesiktning

Igår hade vi kontrollbesiktning, så himla skojigt! En första besiktning där besiktningsman, representant för Eksjöhus, byggchefen och vi var med. I 1,5 timmar gick vi runt och huset granskades med stor noggrannhet. Det var en riktigt petig besiktningsman så det kändes tryggt och han såg en hel del som vi inte hade sett. Vi tyckte listan med åtgärdspunkter blev jäääättelång men tydligen var det en ganska vanlig mängd så byggarna blev inte så stressade. De fick 4 dagar på sig att åtgärda bristerna och sen på fredag var det slutbesiktning.

De brister som påpekades var lite småsaker som missad fog vid någon platta, en trasig takpanna, något felvänt stuprör, spikar som stack ut på vinden som inte ska sticka ut osv osv. Det var heller inte helt klart på sina håll, vi saknade en hel del innerdörrar och golvlisterna var inte fastsatta. Så lite eld i baken fick de denna vecka, även om de verkade lugna.

Ritningarna upp på bordet. Här ska granskas!

Slutbesiktning

Slutbesiktningen gick igenom! Nycklarna var våra! Vi var dock inte riktigt klara för inflyttning då vi hade en hel del spacklings/målningsjobb kvar.

Men vi njöt ändå av lyckan av att ha nycklarna 😊. Det var en ofattbar känsla, 2 års väntan och sen stod huset där, precis som vi vill ha det! Helt overkligt och fantastiskt!

Alla var väldigt nöjda, både vi, byggarna och besiktningsmannen och avslutningsvis fick vi en inflyttningspresent av Eksjöhus. En varm härlig filt inför hösten, mysigt!

Målning av huset

Huset blev ljust grått med vita knutar. Vi sökte bygglov för ett vitt hus men fick nej av kommunen, så den här färgen kändes som en jättebra kompromiss. I solen såg huset vitt ut, och i skuggan ljusgrått, perfekt! Vi målade huset själva vid inflyttning och fick god hjälp av familjen, ovärderligt!

Lite läskigt var det att klättra så högt på stegen
Det var tufft att måla taknockarna så vinkeln var lite sned
Huset färdigmålat och här är resultatet! Ta-daa! Vi känner oss supernöjda, både med hur målningen gick och hur färgen blev.
Så här ser baksidan av huset ut

Vårt färdiga hus och inflyttning

Huset med verandabelysning
Huset ser vitt ut även fast det är ljust grått
Badrummet på nedre plan
Badrummet på övre plan
Köket helt klart
Påskpyntat i köket
Öppet med mycket ljusinsläpp och med trappan mitt i
Tvättstuga med mycket ljusinsläpp
Tvättsorteringskorgar
Musikrum
Fin utsikt vid skapandet av musik

Inköp av ett helt hem på IKEA

Det var väldigt mycket saker vi behövde i början för att fylla upp ett helt hus. Husgeråd, förvaring, krokar, någon lampa och en hel del möbler. Tack och lov fanns ett IKEA ganska nära oss. Många snabba beslut blev det och vi behövde snabbt få ihop allt för att vi skulle kunna få till en fungerande vardag framöver. Köksbord med stolar, soffa, vardagsrumsbord, garderober, skrivbord osv. Herregud, tur att det var roligare att skruva möbler än att spackla 😊

Gissa vilket kvitto som är från IKEA? Just det, det vänstra!

Hur trivs ni i huset idag?

Vi lever, andas och njuter hus, fullt ut. Nyper oss i armarna, på allvar, med hotell-känsla vaknar vi på morgonen, dukar upp på köksön och äter frukost med utsikt över ängarna. Vi är inga stadsbor, det har vi sagt länge. Men alltså verkligen, vi trivs mycket bättre här, och det känns så himla fantastiskt.

Älgar på tomten!

Vi hade gäster redan första veckan också! De bodde inte inne hos oss, men precis utanför. Och det var inte vilka gäster som helst, de var kungliga. Skogens konung, inte bara en, eller två, eller tre…fyra, fem, sex, sju, åtta eller nio. Nej, hela 10 älgar! Fantastiskt, kymigt, och lite smått overkligt. 

Morgonvy - två älgar på besök
Oj, oj, här kommer alla vänner också!

Renar på tomten

De visade sig snabbt att vi hade ännu fler vänner i närheten som visade sig lite då och då! Ibland var de på framsidan av vårt hus, och ibland på baksidan.

Världens djurliv på tomten - renarna ville också komma på besök!

Tillskott till familjen

En tid efter att vi hade flyttat in blev vi tre i vårt nya hus, vår fina lilla son anlände i perfekt tid när vi hade fått fint och kommit iordning ordentligt. Nu började livet på riktigt och vi kunde inte vara lyckligare 😊