Vi ritade vårt eget hus

Val av tomt

Vi bestämde oss för att köpa tomt utanför Luleå efter att ha letat i flera år förgäves efter vårt ”drömhus” som vi aldrig hittade! Vi hittade till slut en fin strandtomt utanför Bensbyn som vi slog till på.

Tomten och utsikten mot sjön.

Val av hustillverkare

Det tog lång tid att besluta oss för vilken hustillverkare vi ville anlita. Jag tror att vi kontaktade de flesta större tillverkarna som fanns på marknaden. Just att få jämförbara prisuppgifter var svårt eftersom det tillkommer en hel del efter att kontraktet är skrivet och tillvalen är gjorda. För att kunna jämföra priser på bästa sätt utgick vi från ”likvärdiga hus” och tittade på deras standardsortiment osv.

Vi valet av hustillverkare var det väldigt viktigt för oss att kunna rita vårt eget hus där vi inte behövde anpassa oss för en färdig modell.

Här är de hustillverkare vi jämförde:

 • Myresjöhus:
  Mycket bra standard på deras hus, dock för dyrt för oss.
 • Kungshus:
  Skickade in förfrågan men fick aldrig något svar.
 • Lapplihus:
  Toppen bemötande i början, vi bokade in möte och klargjorde våra önskemål.
  Dock ville dom helst bara sälja stommen och ej nyckelfärdigt.
  Efter mötet skulle dom återkomma med offert. …. det tog väldigt lång tid och vi hann gå vidare.
 • Vårgårdahus:
  Verkade vara flexibla när det gällde att ändra planlösningar m.m. DOCK tog dom betalt för detta och eftersom vi inte hittade något hus som passade oss utan att behöva ändra något så hade det blivit för dyrt.
 • Eksjöhus:
  Superfina husmodeller med inte så flexibla när det gällde ändringar och priset var för högt.
 • Anebygruppen:
  För dyrt och tog lång tid att få info.
 • Västkustvillan:
  Hittade inget som föll oss i smaken.
 • Hjältevadshus:
  Fina hus med mycket bra standardsortiment. Men det blev tyvärr för dyrt.

Vårt val föll till slut på MammutHus, en finsk hustillverkare.

Finska hustillverkare skiljer sig en del från svenska hustillverkare och här är några viktiga punkter där de skiljer sig:

 • Finländarna har bastun väldigt när hjärtat och det ingår som standard i deras hus vilket inte de svenska hustillverkarna har.
 • I Finland är takhöjden på 2,62 m jämfört med Sverige som har 2,40 m
 • De flesta finska hustillverkarna har kakel och klinker istället för våtrumsmatta som standard.

Varför MammutHus?
Vårt val baserades dels på att de byggde lösvirkeshus vilket var precis det vi ville ha. Dessutom var de flexibla i inredningsvalen där vi inte behövde välja från deras katalog utan kunde vara fria att välja exakt vad vi ville. De hade också väldigt hög standard och prisvärda hus.

Mammuthus var rätt nya på marknaden och en bit in i processen upptäckte vi att organisationen var rätt knackig. Det var exempelvis svårt att veta vad olika tillval kostade och vår utsedda kontaktperson var svår att komma i kontakt med och ingenting blev gjort. Som tur var anställdes en ny person som fick ta hand om oss och vi fick ett jättebra intryck där vi kände oss mycket trygga.

Tomtarbete

Vår tomt ligger utanför stadsplanerat område, vilket är toppen eftersom vi blir lite ”friare” med hur vi får bygga då. Tyvärr har vi inte tillgång till kommunalt vatten och avlopp så vi fick helt enkelt göra vårt eget.

Jag måste ju säga att hela den här processen hade tagit betydligt mycket längre tid utan vår fantastiska nybyggargranne Olle som fixat otroligt mycket med bla ritningarna till kommunen.

Vi har även haft enorm hjälp av Dennis Pappa Erik och eftersom vi har tillgång till diverse maskiner har detta gjort allt lättare och framför allt billigare eftersom vi kunnat göra allt själva.

Hela våren och sommaren bestod av att bygga vägar, göra avloppsanläggningen och borra för vatten. Kort kan man säga att varje ledig tid vi hade var vi på tomten och jobbade.

Grävningsarbete för eget avlopp
Ett lerigt arbete att gräva avlopp, särskilt i regnväder 😊
Grundarbetet inför plattgjutning
Plattan färdiggjuten
Bygget kom igång en kall vinterdag

Husbygget och våra första problem med takhöjden

Vi har haft stora problem med dom som ritar pga av att vi fick hemskickat en ny ritning (efter den slutgiltiga ) där de hade sänkt innertakshöjden från 2.50 m till 2.25 m! 

Detta var såklart inte acceptabelt från vår sida och efter många samtal fick vi veta att detta var löst.

Vi åkte kort därefter ut och  träffade snickarna för första gången och tur var det! Det visade sig att de mycket riktigt hade fått informationen om att innertakshöjden skulle vara 2.50 m och de hade börjat borra hål för ventilationen när VVS-entreprenören ringde och sa att det inte alls ska vara 2.50 m utan 2.25 m. Hade inte vi kommit ut just då. så hade vi fått 2.25 m i takhöjd!

Både vi och snickarna väntade fortfarande på slutgiltiga ritningar vilket kändes sådär… Efter att vi hade pratat en stund med snickarna så kändes allt bra igen, de hade verkligen koll på läget trots allt och frågade en hel del om hur vi ville ha saker och ting.

De jobbade på som galningar ute i kylan och tog knappt rast under dagen. Gjutning av grund, montering av stomme och upp med reglingarna – allt gick i en rasande fart. 

Det var verkligen en härlig känsla när vi kom till tomten nästa gång och att det då faktiskt stod en början till ett hus där när det 7 veckor tidigare bara hade varit en jordplätt.

Bottenvåningen
Här ser man lite av övervåningen där det är golv över hela övervåningen.

Miss i ritningen

När vi började rita vårt hus så utgick vi från ett hus som MammutHus hade byggt tidigare.

Det som jag föll för var att det var öppet från vardagsrummet på bottenvåningen ända upp till övervåningen.

Under tiden när vi ritade huset fick vi skicka tillbaka ritningarna många gånger för att ritas om. När det slutligen kom till att godkänna ritningarna så trodde vi att vi hade full koll, men i all stress med vatten och avloppsanläggning i samma veva så visade det sig att vi inte alls hade full koll.

Vi missade att dom hade ritat golv på hela övervåningen. MammutHus ville inte göra om ritningarna (vilket jag förstod till viss del).  Dock förstod vi inte hur detta kunde gå till? När ursprungsritningarna inte alls såg ut så. Vem hade fått för sig att det inte skulle vara öppet? Och hur kunde detta missuppfattas när vi dessutom hade diskuterat balkar, tak och annat kring detta? 

Om att bygga lösvirkeshus

Det är allt annat än en dans på rosor att bygga hus, speciellt om man bygger ett lösvirkeshus. Man måste hela tiden ha full koll och full kontroll på saker och ting. 

Och det kan verkligen vara tuffa dagar! Att bygga ett modulhus är definitivt ett lättsammare husprojekt.

Hade det inte varit för min andra hälft som ställde upp i alla ”väder” så hade vi:

1: Sålt ”skiten” innan inflyttning 

2: Gått rakt in i väggen

3: Blivit skilsmässa 

Här började huset ta form - vi skottade ur huset och runt grunden så att snickarna lättare kunde montera upp ställningarna.

Vi fick oss en trevlig överraskning när vi såg panelen, vi var nämligen på besök på Mammuthusfabriken i höstas och när vi ville se fasaden live så visste dom inte riktigt vilken fasad det var vi hade.

Tillslut kom dom fram till vilken fasad det var och vi fick se den.

Nu när panelen börjat monteras så såg vi att panelen var nästan dubbelt så bred än den vi hade fått se på fabriken.

Men eftersom jag egentligen ville ha en bredare panel så blev detta ändå en fin överraskning!

Ytterfasaden med bred panel

Huset med fönstren monterade

Det var verkligen en lättnad när allt stämde eftersom vi åkte på att kontrollera och beställa dem. Inte ett enda fönster var rätt i ordern när vi fick dem första gången och inte heller andra gången.  Detta kändes väldigt konstigt att kunden ska ansvara över och det var stor press och många fönster att dubbel trippel kolla enligt ritningar så att allt skulle stämma!

Huset från baksidan
Huset framifrån
Huset från sidan

Byggprocessen och snickarna

Vi var så glada över våra snickare! Dom var verkligen engagerade och hade full koll på läget, de frågade oss om det var minsta fundering och gav tips och råd 👍🏻

Mammuthus och våra beställningar

Det har varit väldigt struligt att ha med mammuthus att göra då de tyvärr inte hade någon förmåga att samarbeta med entreprenörer. De hade inga uppstartsmöten och inga uppföljningsmöten där alla parter var samlade. Varenda ”tillvals”-beställning vi som kund hade gjort hade de ”glömt bort” eller ignorerat. Sedan blev grundläggande saker fel som t ex hela vägen ifrån VVS-ritningarna fram tills färdig husgrund.

Projekt altanbygge

Är glad för att vi byggde altan direkt i samband med husbygget så vi slapp dra in så mycket smuts in i huset medans trädgårdsplaneringen pågick. Det är också skönt att ha en plats att vara på första tiden innan vi har en riktigt tomt på plats.

Bygge av altan pågår

Inredningsval

Entrédörrar

Vi valde en tät dörr eftersom vi har fyra stora fönster i entrén som kommer släppa in ljus i hallen. 

Här är färg och modell: 
Britta tät dubbeldörr Classic 
Grå

http://www.diplomatdorrar.se

Pardörr till entrén

El och belysning

Man kan verkligen säga att man blev snurrig av att rita el i ett helt hus. 

Trots att vi bara ritade uttag och vilka strömbrytare som skulle styra vad.

Det har varit en nackdel att inte få den hjälp och dom tips som vi ville ha.

Kakel och klinkers

Sent i processen fick vi veta att våra val av kakel och klinker inte kunde gå igenom pga av att Mammuthus enbart lade plattor som var 10×10 på golv.

Detta gjorde mig väldigt besviken eftersom vi tidigare fick information om att vi kunde välja precis vad vi vill så länge vi betalade mellanskillnaden. Vi hade lagt ner enormt mycket tid helt i onödan och detta var otroligt frustrerande.

Köksskiva i betong

Detta är bänkskivan vi valde i köket. Vi tänkte först ha marmor men eftersom det kommer bli en köksö i framtiden och den är SÅ mycket snyggare i betong så blev det likadant till resten av köket också 🙂 

Golv

Vårt val av golv i huset blev ett vinylgolv från Berry Alloc vinylklick, Ginger Oak. 

Jag ville egentligen ha ett massivt trägolv men det skulle bli en hel del jobb med ett sådant golv samt att effekten av golvvärmen skulle minska. Eftersom vi skulle ha samma golv i hela huset så fick det bli ett golv som även tål vatten.

Bänkskiva i betong
Vinylgolv som är mer levande och mjukare än t ex laminatgolv
Golv från Trend4Home i Luleå för hall och tvättstuga

Val av fasadfärg

Vitt,vitt,vitt eller vitt? 

Att välja fasadfärg kändes till en början som en lottodragning. Men efter att ha snurrat runt och tittat på andra hus så gick det ganska lätt att välja. 

Vi visste att vi vill ha en behaglig vit, inte för gul men inte heller så vit att den bländar. 

Vi hittade till slut en jättefin vit färg som inte skar sig mot våra fönster S0502y eller mot fönsterbläck och takrännor som är 0500 n.

Färgen vi valde hette 0502y

Vi provmålade för att se skillnaden mellan de olika vita samt se så det inte skär sig totalt med fönstren och då kunde vi tydligt se hur färgerna såg ut.

Den andra "rutan" målad på väggen räknat från vänster på bild var den färg vi valde
Planlösningen på vårt hus, eftersom vi har övervåningen oinredd så visas bara planlösningen på bottenvåningen.

Snart inflyttning

Bron till entrédörren blev tyvärr inte så som vi hade ritat den, men det fick vi nog räkna med när vi inte kunde vara där 24/. 

Idag levererades även trappan till övervåningen. Vi var inte säkra på att trappstegen skulle passa mot golvet eftersom vi var tvungna att välja nytt golv i panik pga att golvet vi egentligen skulle ha inte hade beställts i tid av Mammuthus. När trappan kom visades sig att färgen inte stämde.

Ett tips till alla er som tänkt bygga hus: 

Gör det endast om ni kan vara anträffbar veckans alla dagar och dygnens alla timmar. 

Inte långt kvar till inflyttning här

Slutbesiktningen

Det var en hel del fel som dök upp på slutbesiktningen och huset var ännu inte färdigställt men trots det kunde vi ändå flytta in i huset. Vi har haft, och har enorma bekymmer med Mammuthus som husleverantör.

Vi inledde en process mot Mammuthus på grund av alla olösta problem. Vi hade aldrig valt att köpa ett ”nyckelfärdigt” Mammuthus om försäljaren hade talat sanning om hur Mammuthus definierar begreppet nyckelfärdigt.

En tid efter inflyttningen

Det visade sig att Mammuthus inte tog sitt ansvar och sköt upp problemen istället för att ta tag i dem. När vi kom överens om ett datum och en tid för åtgärder dök de oftast inte upp. När de tillslut dök upp kom de inte på avtalad dag och tid. De hittade alltid skäl till att inte kunna åtgärda felen och gav besked om att det skulle åtgärdas ”nästa vecka” och sen började det om igen.

Det var verkligen fruktansvärt att upptäcka att ett företag kunde behandla sina kunder på detta sätt. 

Försäljaren i Luleå (som nu har slutat) försäkrade oss om att vi skulle kompenseras för allt som blivit fel, allt från bemötande till felbyggnationer, men inget av detta hände.

Många olika panikjobb dök upp hela tiden som husleverantören egentligen hade ansvar att åtgärda. De tog aldrig sitt ansvar och vi fick själva lösa problemen. Som tur var är både jag själv, min man och flera personer i vår närhet mycket duktiga hantverkare så vi har kunnat lösa det mesta på egen hand.

Vi inledde till slut en process mot Mammuthus för att tvinga dem att ta sitt ansvar. Det hela slutade med att de gick i konkurs och vi kom inte vidare med dem. Att lösa problemen själva har tagit mycket tid av oss och kostat en hel del extra pengar.

Hur trivs ni nu några år senare i huset?

Efter några tuffa år med mycket slit och huvudvärk njuter vi idag av vårt vackra hus som nu blivit precis som vi ville ha det. Platsen där vi bor är helt fantastisk och huset är vår dröm så vi uppskattar verkligen till fullo det vi har 😊

Vi fortsätter att skriva om vårt hus och våra projekt på Instragram så följ oss gärna där på @nybyggareibensbyn