En skärgårdsdröm i Kristinehamn


Drömläget i skärgården i Kristinehamn

Den vackra naturen, skogen, sjön och stranden var verkligen hänförande och det var kärlek vid första ögonkastet! Ute i skärgården i Kristinehamn hittade vi vår lilla oas mitt i Sverige efter ett besök där på vår semester. Det fanns flera tomter till salu och vi kunde välja mellan många olika – vi valde en hörntomt som var över 2 600 kvm stor och bara en minut från sjön och stranden.

Några år senare fick vi höra att alla tomter hade sålts och att vår tomt var särskilt eftertraktad så vi är glada att vi var först 😊 Tomten ligger perfekt placerad så att vi har sol på baksidan nästan hela dagen. Dessutom finns det ett härligt naturliv runtom med mycket träd och djur.

Val av bostadsutvecklare

Innan vi hittade vår drömtomt hade vi länge pratat om att köpa tomt och bygga hus. Därför var vi på Hem & Villamässan långt tidigare och hade där redan träffat ett antal leverantörer. Vi fick bäst kontakt med Myresjöhus och blev verkligen förälskade i några av deras hus.  

Bygglov och val av hus

Vi fick hjälp av Myresjöhus med nybyggnadskarta och ritningar inklusive bastuhus och carport vilket vi tyckte var väldigt smidigt. När vi skickade in bygglovsansökan trodde jag att det skulle ta väldigt lång tid då vi även var tvungna att komplettera med mer info om carporten. Som tur var tog det inte alltför lång tid och inom 8 veckor fick vi godkänt bygglov.

Vi hade jättesvårt att bestämma oss för en husstil – det fanns så många fina! Sluttningshus, 1,5-plansvilla, New England, herrgårdsstil, osv. Till slut föll vi för en blandning mellan Milton och Båstad med ryggåstak. Vi ville få mycket västkustkänsla men samtidigt ett hus som passade in i området. När vi väl hade valt hus ville vi ändå göra ändringar så vi började rita om, ändra, ångra, osv. Denna process var bland det roligaste och svåraste vi har gjort!

Bilden på hustypen vi valde kommer från http://www.myresjohus.se

Övrig planering för tomten

När väl husplaneringen var klar kunde vi börja skissa på tomtplaneringen. Vi ville ha en liten gräsmatta men samtidigt behålla så mycket skogstomt som möjligt för att det skulle kännas som en riktig naturtomt. I tomtänden mot sjön blev det ett vedeldat bastuhus på 15 kvm med relaxrum och stora fönster.

Bakom huset planerade vi för trädgården med liten gräsmatta och ett stort trädäck där vi ville kunna få plats med relaxmöbler, grill och vedeldad badtunna. Vid entrén planerade vi ett litet trädäck där vi kan sitta och njuta av morgonsolen.

Till vänster om huset skissade vi in en dubbel carport med förråd. Längre fram i tiden planerar vi även för ett litet hus som har ett gym till mig och en musik-studio för min man 😊

Placering av bastuhus, boningshuset och carporten på tomten
Bild på visionen av vårt bastuhus

Inredningsval

Det var verkligen jättemånga val vi behövde göra och in i minsta detalj, ganska svårt när man inte ser helheten framför sig. Den del där vi investerade mest var köket och det blev till slut ett rustikt kök med mycket arbetsyta. Vi hade en jätteduktig köksarkitekt på HTH Jönköping så det kändes väldigt tryggt och bra.

Skissen av vårt kök 🙂
Några val av bänkskivor
Ett av köken vi tittade på

I stora badrummet valde vi mörka möbler och ett fristående badkar där vi tänkte ha många levande ljus. Vi valde också mörkt golv och en fondvägg i mörk sten med mycket struktur i marmor.

I wc/dusch valde vi vita polerade stenar på golvet och en vit fasad för kaklet där vi inredde med vita möbler.

Vita polerade stenar som vi har som golv i ett av badrummen
Väggplattor i ett av badrummen

Huset växer fram

I början av april 2016 började marken förberedas. Myresjö hus tog hand om allt arbete när det gällde grunden och huset men vi gjorde också en hel del arbete själva som t ex grunden till bastuhus och carport, bygge av bastuhuset och carport, trädgårdsanläggning samt bygge av trädäck och staket.

Markarbetet förbereds

Kontrollbesiktning

Nu börjar det närma sig inflyttning och ca 2 veckor innan slutbesiktning hade vi en kontrollbesiktning. Alla rum och badrum var ok förutom några småsaker. Vi hade dock ett problem med pannan i tvättstugan, någon hade gjort fel och rör var dragna lite tajt vilket orsakade att plattsättaren fick göra en liten klack runtom som medförde att pannan inte fick plats. De tog bort en del av klinkers på väggen för att trånga in den vilket inte blev bra och det blev en anmärkning på det. De presenterade olika lösningar för att åtgärda detta och inget kändes jättebra men vi hoppas nu att de kan lösa det på ett snyggt och säkert sätt ändå.

Övriga delar av huset kommer att besiktigas vid slutbesiktning. Det fattades fortfarande klinkers i hallen, några lister, installation av vitvaror och sådana saker men det skulle vara på plats i tid till slutbesiktningen lovade de.

Vardagsrummet

Slutbesiktning

När det till sist blev dags för slutbesiktning så hade de fel som var kvar från kontrollbesiktningen åtgärdats och det som återstod nu var att besiktiga tvättstugan, köket och hallen.

Besiktningen gick bra och det var bara några få anmärkningar på värmepumpen och några delar som inte var på plats ännu som t ex fläkten och kronlister. Vi kände att besiktningen gick lite väl fort och vi hann inte riktigt med att titta igenom ordentligt innan vi behövde gå vidare.

Efter slutbesiktningen fick vi nycklarna till huset och vi började själva gå runt och titta i lugn och ro. Det viktigaste för oss i hela huset var och är köket och vardagsrummet! Vi hade lagt mest fokus på det och hade höga förväntningar.  När vi klev in i köket såg det bra ut på håll men när vi började komma närmare märkte vi snabbt att finsnickeriet saknades helt! Det var så mycket slarv och stök överallt. Några exempel är bänkskivor som glipade vid fönster, för lite fog, glipar mellan golv och sockel, repade kakel runt fläkten, svart plast som fanns kvar bakom fläkten, avsaknaden av mattor och sidodelar i alla lådor. Det hela såg förfärligt ut! När vi påpekade alla fel till våra snickare en kort tid efter besiktningen fick vi till svar att det redan var besiktat när vi var där och att de nu var klara. Jag blev så arg!

Det var massor av andra små fel också som hål, fel på lister, dåligt byggstädat, ovilja att justera ytterdörrar, m.m. Detsamma gällde beteendet hos flera hantverkare på plats som spottade på golvet i huset när vi var bredvid och klagade på att de fick mindre betalt för att arbeta med vårt hus. Hur kan man ens bete sig så framför en kund?

Snyggt fixat hål i bänkskivan?
Fogen runt fläkten och plasten bakom

Andra erfarenheter

Men vi har också positiva erfarenheter av andra personer som har jobbat med vårt husbygge som t ex plattsättare, målare, elektriker, VVS och markentreprenörer. Där har vi inget att klaga på alls – de gjorde precis allt som vi kommit överens om och frågade direkt om det var något som var oklart. Dessa jobbar jag gärna med igen i framtiden!

Tyvärr upplevde jag att Myresjöhus inte lyssnade på oss när vi hade problem. Man kunde inte få stöd eller någon lösning när man hörde av sig och behövde hjälp.

Huset när vi flyttade in
Vårt kök där vi trivs idag trots den tråkiga starten
Badrummet med wc/dusch
Stora badrummet med mörk fondvägg

Vårt bästa tips till andra som planerar att bygga nytt hus

Ni måste vara med så mycket ni kan! Ni har rätt till att prata med kunniga personer och känn inte att ni är för petiga eller nojiga, det är ju era pengar och ert hus! Hade vi gjort om denna resa igen och vetat mer från början hade vi valt bort totalentreprenad som tyvärr inte blev enligt vår förväntan. Den utlovade serviceleveransen från Myresjöhus uteblev också.

Hur trivs ni idag?

Vi älskar verkligen huset som är fantastiskt fint i sin helhet och precis vad vi ville ha! Dock älskade vi inte processen, vissa delar av hantverksarbetet och servicenivån från Myresjöhus som var långt ifrån att vara den bästa på marknaden som de själva påstår. 

Men man glömmer bort snabbt och vi njuter nu av vårt fina hem med en mysig stämning, våra hundar och våra två små barn.