Husbyggares knipor

Husbyggare delar med sig av missar i husbyggarresan och sina värsta knipor

Här delar andra människor med sig av sina egna erfarenheter av att bygga hus när saker och ting inte riktigt går som det ska. Nedan kan du läsa andra husbyggares största knipor från när de själva byggde sitt hus och planerade miljön utanför bostaden. Förhoppningsvis kan du lära dig något från dem och slipper råka ut för samma dilemma själv. 

Missar upptäckta under byggprocessen
  • När vi stod och tittade på plattan upptäckte vi en miss. Det gällde stuprören som skulle sitta vid burspråket eller framförallt förberedelse för dem. Varje stuprör runt huset hade markarbetarna förberett för genom att dra dräneringsrör till vår stenkista för dränerings- och dagvatten. Men de vid burspråket fanns inte där.
  • När vi var vid huset upptäckte vi att rännor hade börjat sättas för kommande stuprör. Det såg inte alls ut som vi hade tänkt, det var extremt mycket stuprör överallt. Det visade sig att stuprörsleverantören planerat utan att vi fått ta del av ritningen. Det blir snabbt fel när många parter är inblandade och inte kommunicerar ordentligt.

Missar upptäckta vid färdigställt hus
  • Vi hade ett problem med pannan i tvättstugan, någon hade gjort fel och rör var dragna lite tajt vilket orsakade att plattsättaren fick göra en liten klack runtom vilket medförde att pannan inte fick plats. De tog bort en del av klinkers på väggen för att trånga in den vilket inte blev bra.
  • Tittade man lite närmre märkte man snabbt att finsnickeriet saknades helt! Det var så mycket slarv och stök. Några exempel är bänkskivor som glipade vid fönster, för lite fog, glipar mellan golv och sockel, repade kakel runt fläkten, svart plast som fanns kvar bakom fläkten, det fattades mattor och sidodelar i alla låder. Det hela såg förfärligt ut!

  • Det var massor av andra små fel som hål, fel på lister, dåligt byggstädat, ovilja att justera ytterdörrar, m.m. Detsamma gällde flera hantverkare på plats som spottade på golvet i huset bredvid oss ägare och klagade på att de fick mindre betalt för att arbeta med vårt hus.

  • Tyvärr upplevde jag att husbyggaren inte lyssnade på oss när vi hade problem. Man kunde inte få stöd och någon lösning när man hörde av sig och behövde hjälp.

  • Tyvärr började vi upptäcka en hel del saker som inte var som det skulle när vi hunnit bo in oss i huset. Det var allt från hantverksarbeten som inte var ordentligt gjorda som t ex ugnen som var felplacerad och med avsaknad av ventilation ovanför, frontpanel som saknades, m.m.

  • När vi hörde av oss och anmälde dessa brister fick vi inte återkoppling. Vi fick själva jaga och behövde känna oss som två tjatiga och otacksamma personer som aldrig blev nöjda. Vi var verkligen inte långt ifrån omöjliga men för flera miljoner och vårt livs största affär skulle vi inte behöva nöja oss med halvdana lösningar.