Husbyggares råd

Husbyggare delar med sig av sina bästa råd

Har du bestämt dig för att bygga nytt hus eller befinner du dig i en husbyggarprocess just nu? Då har du kommit rätt. Här delar andra människor med sig av sina egna erfarenheter av att bygga hus och ger sina bästa råd. Nedan kan du läsa andra husbyggares bästa råd från när själva byggde sitt hus och planerade miljön utanför bostaden.

Husbyggarresorna i sin helhet

Råden här kommer från följande husbyggarberättelser. Här kan du läsa alla husbyggarresor i sin helhet från privatpersoner som har renoverat, byggt nytt hus eller lyft på en våning på befintligt hus.

 1. Familjen Sundsjöö byggde på en våning på sitt befintliga hus
 2. En boendedröm i skärgården
 3. Kristina och Axel styckar av en tomt
 4. Lina med familj bygger sitt drömhus
 5. Familjen Rosenqvist renoverar terrassen 
 6. Familjen Anerud hittar drömläget och bygger hus
 7. Sara berättar om renoveringen av farstukvisten 
 8. Vår egenritade villa i New England stil
Siffran efter kommentaren anger vilken husbyggarberättelse rådet kommer ifrån.


Förberedelser och tomt

 • Var noga med att känna in tomten och omgivningarna och planera huset utifrån dessa förutsättningar. (1)
 • Tomten
  Först och främst, finns det grannar till den tomt ni vill köpa? Gå runt och hälsa, verkar de vänligt inställda till en ny granne? Om inte kanske ni kan räkna med erinran och överklaganden från deras sida. Var då beredd på att bygglovet kommer vänta på sig. Berätta att ni finns och att ni ser fram emot att göra den här resan, men var aktsamma med att berätta för mycket. Det kan användas mot er i ett senare skede. (3)
 • Avstyckning av tomt
  Har ni likt oss hittat en bit mark som ska styckas av är det viktigt att skicka in ansökan om förhandsbesked på bygglovet. Den ansökan betalade tomtsäljaren i vår affär för. Vid positivt förhandsbesked kan köpekontrakt skrivas med marksäljaren. Se däremot till att betalning sker först vid positivt bygglov.(3)
  El och VVS
  Innan ni köper en tomt kan det vara bra att veta hur långt det är till el. Finns det framtaget och är det då långt till närmsta anslutningspunkt? Hur långt gräver markentreprenören eller husfirman åt dig? Vad kostar det med inkoppling av el? Finns det kommunalt vatten och avlopp? Eller behöver ni borra efter eget vatten och fixa eget avlopp? Vår grundentreprenör hade en fin kontakt med en avloppsprojektör och det var vi så glada för. Hon löste allt åt oss. Anmälan till kommunen/möten med kommunen/ritningar och kontakt med markentreprenören. Stort plus till Anna Stridh på avloppet.se med bas i Kolmården, Östergötland som dessutom hade väldigt bra priser. (3)
 • Gör en kontroll och säkerställ att tomten är ansluten till kommunens vatten och avlopp. Om det inte finns måste du kolla med kommunen att det går att ordna en enskild avloppslösning och eget vatten. Ibland i nya områden behöver man betala både en planavgift och en gatukostnad innan man får godkänt bygglov. (3)
 • Kontakta banken tidigt för att få med dem på er idé. Gör ekonomiska kalkyler för boendekostnader och hushållsbudget så att du vet hur din ekonomi påverkas när du lånar och bygger. (4)
 • Förberedelser
  Förkovra er i allt ni hittar. Bloggar, kommunsidor och andra användbara texter som kan förbereda er för vägen framför er och hur mycket som faktiskt hänger på er och era förberedelser! (3)
 • Ha gott om tid och stressa inte. Fundera på hur ni vill ha det innan ni börjar och leta gärna efter inspiration genom vänner och på nätet. Ha en tydlig bild klar för er vad det är ni vill göra. Vi googlade en hel del och till slut formades vår bild av vad vi ville ha. (7)
 • Var påläst om förutsättningarna för tomten enligt kommunens detaljplan (4)
 • Planbestämmelser/bygganvisningar. Hör med din kommun vilka planbestämmelser som gäller för tomten. Om det finns en detaljplan anger den hur du får bygga. Det kan till exempel finnas bestämmelser för höjd, exteriör och hustyp. Titta även på kommunens områdesplan, här kan du se vilka framtidsplaner som gäller för området. Vår kommun bjöd in till ett informationsmöte där de gick igenom planbestämmelserna för just vårt område. (8)
 • Undersök marken – vad behövs för att göra tomten byggklar? Kanske tillkommer stora kostnader för sprängning, schaktning och andra markarbeten. I vårt område behöver grunden förstärkas upp med ribbdäck, eftersom vi visste detta kunde vi förhandla in det i vårt kontrakt med husleverantören redan från början. (8)
 • Gar-bo har en bra sida här om allt du behöver tänka på när det gäller bygglovsansökan. (8)
 Val och beslut innan byggstart
 • Tänk på hur dina behov kommer att se ut i framtiden. Hur kan husets planlösning förändras med tiden? Små barn vill gärna ha sina sovrum intill sina föräldrars, men om några år kanske de vill ha mer avskildhet. Räcker förvaringsutrymmena om familjen växer? Vi har till exempel valt att bygga ett dubbelgarage just för att ha plats för förvaring. (8)
 • Husleverantören
  Val av husleverantör är jättesvårt, men se till att ta in offerter från så många som ni kan utifrån vilken hustyp ni vill ha. Vad för slags hus passar på tomten ni hittat? För tomten bör man välja innan man väljer hus. Vad använder de olika husfirmorna sig av för leverantörer? vem bygger köket, badrummet eller lägger golven? Vem är vitvaruleverantören och så vidare… Tänk också på vad ni har för möjligheter att justera husets väggar/utformning. Om det går att förändra något, vad kostar det? Vad ingår? Vad kan ni ställa för krav? Vad förväntas av er? Det är viktiga frågor att egentligen ha med sig vad det än handlar om. (3)
 • Väderstreck. Var kommer solen och vid vilken tid på dagen? Hur ska köket, vardagsrummet och sovrummen placeras bäst i förhållande till detta? Hitta.se har en smart funktion som heter solinfo där man kan söka efter en tomt och se information om solens bana. På så sätt kan du se hur huset och ett eventuellt garage bäst kan placeras på tomten. (8)
 • Fundera igenom hur flödet av ljuset ska strömma genom huset. Har ni mycket ljusflöde och ljusa färger på golv och väggar är det viktigt att bryta av med mörka färger i övrig inredning (1)
 • Vet typ av planlösning du helst vill ha men samtidigt var öppen för nytt. (4)
 • Välj en oberoende kontrollansvarig – det gjorde vi och det fungerade så bra! (4)
 • Bygg underhållsfritt med bra materialval (1)
 • Bygg en uteplats samtidigt som huset så att ni har en yta att vara på första tiden. (4)
 • Var prismedveten – allt kan dra iväg i pris, från markarbeten till alla tillval som ska göras. (4)
 • Provgräv på tomten innan ni sätter igång med markarbete för att slippa stöta på överraskningar såsom berg eller lös mark som kanske behöva pålas. (3)
 • Eget arbete
  Finns det något som ni själva kan göra? Vi hade som bekant en hel del att göra med att fälla träd och röja sly på vår tomt. Det har absolut varit jobbigt, ansträngande och delvis har detta varit avhängigt att vi fått hjälp av våra nära och kära. Men vi har samtidigt sparat en hel del pengar. Pengar som vi har haft användning för när vi gjort vissa val till och omkring huset. Var noggranna med att ha koll på vilka datum som gäller, så ni hinner med er del i arbetet. Håll en fortlöpande dialog med de entreprenörer som ska få tillgång till saker och ting. (3)
 • Andra entreprenörer
  Vi har bara haft en annan kontakt vid sidan av Hjältevadshus. Vår markentreprenör. Det har varit skönt att inte blanda in fler för att hålla koll på arbetet och hos vem ansvaret ligger. Vår grävare har dessutom varit bunden till vår säljare på Hjältevadshus. Det har varit skönt att veta att han gjort bra jobb innan och att han är van vid grundarbetet till vår hustyp! (3)
 • Inköp
  Här är vi kanske inte proffs än, men det finns vissa saker som är värda att tänka på. Kommer ni bo på landet eller på en gata med gatubelysning? Sverige är mörkt stora delar av året. Tänk på att ni ska hitta till huset och till ytterdörren. Belysning är viktigt! Det är lätt att förföras av husfirmornas löften om att som beställare av ett hus inte behöva göra särskilt mycket. Men det är en sanning med modifikation. Det kallas för totalentreprenad och det är inte alla som erbjuder det. Det vi som köpare av ett Hjältevadshus har är delad entreprenad med en grundentreprenör som vi även anlitat till markarbetet i två skilda avtal, utöver det avtalet vi har med Hjältevadshus. Vid delad entreprenad står ni som beställare som byggherre, vilket också innebär att det är ni som har ansvaret för hela bygget. (3)
 • Bygg in isolerande innerväggar för att göra huset mindre lyhört vilket annars är en risk för enplanshus. (6)
 • För att få in en mer levande känsla i enplansvillan valde vi att bygga in två trappsteg i vardags-/matrum mot köket. (6)
 • Om ni målar väggar invändigt så välj färger som är 2 nyanser ljusare än vad ni vill ha när ni ser färgproverna. När man målar upp färgen på en stor yta så blir det den färg man har tänkt sig. (6)
 • Har ni mycket el och teknik samlat på ett ställe i huset, glöm inte att installera fläktar. Det blir snabbt för varmt när allt är igång och komponenter blir överhettade. Detta kan spara er pengar längre fram – vi önskar att vi hade tänkt på det. (6)
 • För att maximera yta sätt in en skjutdörr istället för vanlig dörr in till nästa rum, om det är möjligt. (8)
 • Placera ut många eluttag! Tänk igenom hur ni lever, hur ni ska möblera och på vad man behöver under årets alla högtider. T ex kan vi nu placera våra  julstjärnor snyggt och slippa ha tråkiga sladdar som hänger på sidan. Även utomhus har vi satt upp ett gäng kontakter för julbelysning och får våra eldrivna markiser. (6)
 • Budget och kompromisser! När man bygger hus har de flesta en begränsad budget att förhålla sig till. Det hade även vi och vi valde då att kompromissa om saker vi verkligen ville ha men som vi tänkte skulle bli enklare att ändra i framtiden. Ett sådant exempel var köksbänkarna där vi egentligen ville ha sten men vi valde trä eftersom det var billigare. Skulle vi i framtiden vilja byta trä mot sten så är det ett relativt enkelt projekt jämfört med t ex ändra takhöjd eller lägga om terrassen. (6)
 • Har du ett hus som har högt i tak? Vi har det och valde därför extra höga golvlister samt att vi valde bort taklister då vi tyckte att det såg mer stilrent ut utan. (6)
 • Har ni sprängt och har sprängsten över? Använd så mycket sten ni kan er trädgårdsplanering – vi har använt vår sprängsten till både dammbygge och till våra naturstensmurar. (6)
 • Om du bygger en tvåvåningsvilla, tänk på vad som finns ovanför tvättstugan. En tvättmaskin och torktumlare ger alltid ifrån sig ljud. Vi är glada att vi har vår klädgarderob ovanför och inte vårt sovrum. (8)
Att tänka på under byggets gång
 • ALLT måste kontrolleras och godkännas och man måste tänka på ALLT. Annars blir det fel när någon tänker på sitt utan att riktigt prata med de olika parterna. (4)
 • Ni måste vara med så mycket ni kan! Ni har rätt till att prata med kunniga personer och känn inte att ni är för petiga eller nojiga, det är ju era pengar och ert hus! (2)
 • Processen
  Var ihärdig och ligg på. Ring gärna det där extra telefonsamtalet för att försäkra er om att saker och ting blir som ni vill ha det och att allt ligger i fas! Kristina gjorde det efter att hon hade fått ett infall och bara ville kolla att allt var på gång och klart för elen, men upptäckte att inte ens anmälan var gjord. Då brann det i knutarna både hos Hjältevadshus och familjen Swartling-Johnsson. (3)
 • Satsa på dimbara spotlights under överskåpen om du har det, det ger ett bra och mysigt ljus vid arbetsbänken. (8)
Att tänka på vid och efter inflyttning
 • Vänta inte med att måla huset! Ju tidigare du målar, desto bättre mår huset. Den grundmålning som huset kommer med räcker inte för att slippa få in fukt (särskilt i spikhål etc.) efter en hel vinter och vår. Se också till att måla mellan maj-aug då det är mest stadigt väder och lite luftfuktighet. Optimala målarförhållanden är mellan 20-23 grader under en torr period med jämna dygnstemperaturer. (4)
 • Innan ni sätter igång målningen – Måla upp färgerna på rad på huset  i dagsljus för att försöka få en uppfattning om vilken ni gillar bäst. Nyanserna kan skilja sig en hel del i dagsljus och även mellan sol och skugga. (4)

 • Om du planerar att ha tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra, vänd luckorna så att det är lätt att lyfta ur tvätten och direkt in till torktumlare (utan att behöva ”gå runt” luckan). (8)
Husbyggarresorna i sin helhet

Råden här kommer från följande husbyggarberättelser. Här kan du läsa alla husbyggarresor i sin helhet från privatpersoner som har renoverat, byggt nytt hus eller lyft på en våning på befintligt hus.