Rätter med rester

Rätter med rester

Genom åren har vi testat många olika nya rätter från matrester som blivit över från diverse olika rätter. Här delar jag med mig av några idéer på nya rätter gjord på matrester där man kan tillaga en ny måltid. 

Köttfärs- och vegofärspaj med squash och tomat
Matrest: köttfärssås och vegofärs
Pajen färdiggräddad, låt gärna vila ca 10 min
Pajen med köttfärs, tomat och squash
Pajen med äggstanning och ost redo för ugnen
Ingredienser pajdeg:
 
 •  3 dl mjöl
 • 125 g kallt smör (skär i mindre bitar)
 • 1-2 msk kallt vatten

Ingredienser fyllning:

 • Köttfärsås
 • Vegofärs
 • Tacokrydda ca halvt paket
 • kalvfond 
 • En skvätt rödvin
 • 1 squash
 • 1 tomat 
 • Rostad lök 
 • ca 3 dl riven ost 
 • Salt och peppar

Ingredienser äggstanning:

 • 3 ägg
 • 3 dl mjölk
 • Salt och peppar 
 

Tillagning:

Jag gjorde en pajdeg och förgräddade den i ugnen ca 10 min på 225 °C. Pajdegen fick svalna en stund efter gräddning och ugnstemperaturen sänkte jag till 200 °C

Sedan fyllde jag pajen med resterna av köttfärs från gårdagens middag spagetti och köttfärssås. Då vi hade för lite köttfärssås kvar så kompletterade jag med lite extra vegofärs som vi hade i frysen. Då vegofärsen inte var smaksatt så adderade jag lite goda smakförhöjande ingredienser som t ex tacokrydda, rödvin och kalvfond. 

Squash och tomat skar jag upp i kuber och la över köttfärsen. Sedan hällde jag över äggstanningen och slutligen strödde jag över rostad lök och riven ost. Gräddade i ugnen ca 30 min tills äggstanningen stannat och pajen har fått en fin färg

Lax med fetost och bulgur 

Matrest: lax och romsås

Rätten passar perfekt som lunch

Ingredienser (anpassa mängden efter hur mycket du vill ha):

 • Bulgur (se paket för tillagning)
 • Laxfiléer
 • Fetaost
 • Tomat
 • Rödlök
 • Persilja och citron till garnering
 • Romsås (1/2 kruka gräslök, 1 dl creme fraiche, 1 dl majonäs, 2 msk röd stenbitsrom, salt och peppar)
Tillagning

Jag kokade bulgur för 2 personer och blandade sedan i bitar av de överblivna laxfiléerna. Sedan blandade jag i bitar av fetaost, tomat i kuber och hackad rödlök och persilja. Citronskivor och romsås hade jag till servering.