Vardagsrecept

Lax och risoni

Den här rätten är riktigt god och relativt enkel att tillaga. Passar både till vardags och middagsbjudningar. 

Ugnsbakad lax med risoni och sparris
Förberedelser med hackad lök och riven parmesan

Ingredienser 4 portioner:

  • 4 färska laxfiléer
  • 500 g risoni
  • 2,5 dl parmesan
  • 1 gul lök
  • 2 dl Grädde
  • 1 knippe sparris
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja
  • Citron

Tillagning risoni:

  1. Tillaga risonin enligt instruktionerna på förpackningen. 
  2. Under tiden som risonin tillagas hacka löken och riv parmesan
  3. När risonin är klar blanda i den hackade löken
  4. Häll i grädden i risonin och rör runt 
  5. Ta i parmesan och salta och peppra, smaka av
  6. När konsistensen blir som en risotto är det klart 
Tillagning lax:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade
  3. Vänd runt laxfiléerna i olivolja, citronsaft, salta och peppar
  4. Sätt in laxen i ugnen och ugnsbaka dem i ca 15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten.
Sparrisar med avbrutna stjälkar
Måltiden färdiglagad

Tillagning sparris:

  1. Bryt av de trådiga stjälkarna genom att sätta ena tummen på den tjocka kanten och den andra tummen någonstans i mitten på sparrisen. Bryt av och den trådiga kantdelen på sparrisen knipsas av. Använd gärna de trådiga ändarna som smaksättare till en buljong.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja
  3. Stek sparrisarna i några minuter på medelhög värme och lägg sedan upp på ett fat

Laxpasta med spenat 4 personer

Ingredienser:

  • 400 gram pasta
  • 4 st Schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • I dl färskost
  • 200 gram babyspenat
  • 400 gram laxfiléer
  • 1 dl parmesanost
  • 1 st rivet citronskal
  • Salt och svartpeppar

Tillagning:

  1. Se tillagning lax ovan. Låt laxfiléerna svalna och dela sedan i mindre bitar
  2. Koka pastan enligt anvisningar på paket
  3. Hacka lök och vitlök och fräs löken i oljad stekpanna
  4. Tillsätt färskost och spenat
  5. Blanda ner laxbitarna och rör runt
  6. Blanda med nykokt pasta
  7. Riv över parmesan, citron och några varv med pepparkvarn